Sferamedija

Zaplijenjena roba vrijedna više od pola miliona

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje regionalnih centara Tuzla, Mostar i Banjaluka oduzeli su rezani duvan, pištolj, tekstil, obuću, dioptrijske naočale i termometre ukupne procijenjenoj vrijednosti od 574.850 KM.

 

Kako su istakli u saopštenju, tokom januara, službenici UIO BiH proveli su više operativnih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i roba stranog porijekla na području ranije pomenutih regionalnih centara.

“Prilikom izvršenih provjera na području Širokog Brijega pronađena je i privremeno oduzeta tekstilna roba stranog porijekla – odjeća i obuća, bez dokumentacije o nabavci, u vrijednosti oko 18.710 KM. U saradnji sa policijskim službenicima Policijske stanice Jablanica, na putnom pravcu Posušje – Jablanica, kod jednog fizičkog lica u putničkom vozilu pronađeno je i privremeno oduzeto 50 kg rezanog duvana koji nije bio na propisan način obilježen akciznim markicama UIO, namijenjenog daljoj prodaji čija procijenjena vrijednost iznosi oko 9.500 KM”, istakli su oni u saopštenju.

Takođe, na carinskoj ispostavi u pošiljci selidbenih stvari iz Sjedinjenih američkih Država pronađeno je i oduzeto kratko vatreno oružje “Springfield Armory”.

Iz UIO BiH ističu da su kod pravnog lica na području regionalnog centra Tuzla pronađena je i oduzeta veća količina dioptrijskih naočala, termometara stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija, odnosno ukupno 5.918 takvih komada.

“Pored toga, u saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave Doboj na osnovu operativnog rada oduzeto je putničko motorno vozilo koje je korišćeno za vršenje krivičnih djela, a za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija niti dokaz o provedenoj carinskoj proceduri. Vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima na području RC Tuzla iznosi oko 340.700 KM, kojom prilikom su izrečene novčane kazne u iznosu od 21.000 KM”, istakli su u UIO BiH.

Prilikom detaljnog pregleda pošiljke na carinskoj ispostavi Gradiška utvrđeno je da se pored redovno prijavljene robe u uvoznoj pošiljci nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija, a tom prilikom je oduzeta veća količina neprijavljene robe kao što su patike, konzole za video igre drugo vrijednosti oko 205.940 KM.

“Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti će u okviru prekršajnog, odnosno krivičnog postupanja biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje”, istakli su iz UIO BiH.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *