Sferamedija

Zaustavljena njemačka investicija u BiH

INVESTICIJE-NJEMACKA

Nakon trogodišnje pravne bitke, Klub sportskih ribolovaca iz Travnika može proslaviti veliku pobjedu, jer je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio pozitivnu presudu kojom se poništava urbanistička saglasnost za malu hidroelektranu “Oštrac” na rijeci Ugar.

 

Pravni tim Aarhus centra, u saradnji s Klubom sportskih ribolovaca iz Travnika, u protekle tri godine pokrenuo je sudske procese protiv urbanističke saglasnosti, građevinske i okolišne dozvole za spornu hidroelektranu, piše Jajce-online..

Vrhovni sud FBiH postupao je u okviru upravnog spora koji je pokrenuo Klub Sportskih Ribolovaca Travnik i preinačio odluku Kantonalnog suda u Novom Travniku, poništavajući urbanističku saglasnost izdanu od strane Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog kantona dana 19.06.2019. godine.

Presuda je utvrdila da Klub sportskih ribolovaca Travnik, kao korisnik ribolovnih prava na području Srednjobosanskog kantona, neosporno ima aktivnu legitimaciju te je trebao učestvovati  kao zainteresovana javnost u postupku odobravanja urbanističke saglasnosti za malu hidroelektranu “Oštrac”.

Iz Aarhus centra su uputili čestitke Klubu sportskih ribolovaca Travnik i NGG Dižimo glas za naše rijeke na još jednoj pobjedi u borbi za spas travničkog bisera. Investitor male hidroelektrane “Oštrac” je firma VNT d.o.o. Jajce, većinski u njemačkom vlasništvu.

Hidroelektrana se trenutno nalazi u fazi izgradnje, a očekuje se da će resorni inspekcijski organi donijeti odluku o obustavi svih radova najmanje do okončanja novog procesa koji će Ministarstvo provesti u skladu sa presudom Vrhovnog suda FBiH.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *