Sferamedija

Zmije poranile, naletio na dva poskoka

Blaga zima i neobično visoke temperature za ovo doba godine, izmamile su zmije koje su obično izlazile iz svojih zimskih skrovišta od druge polovine aprila pa do početka maja.

 

U potrazi za hranom često se susreću sa ljudima. Sve je više ljudi koji u posljednjih sedam dana vide zmije na livadama, njivama i putevima. Tako je Boro Lajšić, mještanin Svodne, krčeći njivu naletio na dva poskoka.

“Uranile su ove godine čitav mjesec. Savjetovao bih svima koji u ovo doba čiste njive, pale nisko rastinje a naročito koji rade oko kamenjara, starih i napuštenih objekata da budu maksimalno oprezni. U ovo doba poskoci su puni otrova i jako ljuti. Treba se dobro pripaziti”, kaže ovaj sedamdesetpetogodišnjak koji je inače strastveni lovac, a lovom se bavi pune 52. godine.

U Službi hitne medicinske pomoći prijedorskog Doma zdravlja kažu da seruma protiv zmijskog ujeda imaju dovoljno. Sugrađanima su preporučili da budu oprezni a ako ipak dođe do ugriza neka se što prije jave Službi hitne pomoći gdje će dobiti adekvatnu pomoć.

“U slučaju da vas ugrize zmija, taj dio tjela ne podvezivati, niti vršiti nikakvu intervenciju na rani, maksimalno smanjiti fizičko kretanje i na najbrži mogući način izvršiti transport u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Dobro bi bilo zapamtiti izgled zmije, te na taj način pomoći u izboru protivotrova. Uspjeh izlječenja zavisi od vrste zmije, vremena dolaska do zdravstvene ustanove, kao i intenziteta ugriza”, rekao je doktor Srđan Pjevač za Info.Prijedor.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *