Sferamedija

Baku ujeo poskok dok je pokušavala da spasi unuče

poskok

Žena iz Larise je čudom spasena kada ju je ujela zmija otrovnica.

 

Zmija je ušla u kuću kroz otvorena vrata i sakrila se ispod krevetića njene dvogodišnje unuke. Na sreću, poskok nije ugrizao dijete, ali je ujeo baku za prst pošto je ona pokušala da prekrije zmiju džemperom i tako je natjera da izađe iz kuće.

Zmija je izvukla glavu ispod džempera i ujela ženu koja je sa nesnosnim bolovima i otokom na polovini tijela u kritičnom stanju hospitalizovana.

Zahvaljujući blagovremenom liječenju, uspjela je da se spasi. Ljekari su rekli da bi, da je zmija ujela njenu unuku, šanse djeteta da preživi bile veoma male.

Kako navode grčki mediji, ove godine povećan je broj gmizavaca pogotovo u seoskim kućama, pa vlasti mole stanovnike da budu posebno oprezni, da zatvaraju vrata i prozore i da u slučaju ujeda zmije odmah odu u najbližu bolnicu ili Dom zdravlja.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Procjenjuje se da u Grčkoj postoji na desetine vrsta zmija, od kojih su neke, poput poskoka, otrovnice. Prirodno je da ova vijest izaziva veliku zabrinutost zbog potencijalne opasnosti.

Stručnjaci Metropoliten bolnice savjetuju šta možete da uradite u slučaju ujeda zmije, a šta bi trebalo da izbjegavate.

Ostanite pribrani

Zmije u Grčkoj nemaju tako jak otrov koji može da ubije čovjeka za vrlo kratko vrijeme. Njihov otrov ima drugačiji efekat nego, na primjer, otrov kobre. To znači da imate vremena za transport do bolnice. Potrebno je oko 24 sata bez hospitalizacije da neko umre nakon ujeda zmije u Grčkoj.

Osim toga, panika povećava vjerovatnoću pogrešne reakcije koja će pogoršati stanje i rad srca, što zauzvrat ubrzava cirkulaciju otrova, ubrzava metabolizam i progresiju simptoma.

Provjerite ujed

Ugriz poskoka ostavlja dvostruku ranu sa dvije “paralelne” karakteristične oznake. Međutim, čak i ako ne vidite znakove, nemojte rizikovati, samo pratite korak po korak.

Uklonite sve predmete ili odjeću koja bi mogla da bude u kontaktu sa mjestom ugriza.

Ruku ili nogu za koju vas je ujela zmija držite što mirnije i niže od nivoa srca. Ne trčite. Pozovite pomoć i sačekajte da ona stigne ili pratite uputstva koja ćete dobiti.

Ne dirajte mjesto ujeda, ne češite kožu oko njega i ni u kom slučaju ne pokušavajte da isisate otrov.

Ne pritiskajte mjesto ugriza, ne stavljajte led na ugriz, ne vezujte ugriženi ekstremitet, ne uzimajte lijekove protiv bolova, izuzev paracetamola, ne koristite alkohol.

Šta je još važno da znate

Zmije su aktivne tokom cijelog dana. Međutim, poskoci ne “vole” visoke temperature (iako se u proljeće mogu vidjeti kako se “sunčaju”), pa su u ljetnim mjesecima aktivni noću.

U slučaju susreta sa čovjekom zmije ostaju nepomične da ne bi bile primijećene. Ako osjete da su primijećene, prvo će pokušati da pobjegnu što je prije moguće.

U slučaju da osjete prijeteće prisustvo toliko blizu da ne mogu da pobjegnu one glasno sikću, sklupčaju se u odbrambeni položaj i pripremaju se da ujedu.

Prije ljetnjeg perioda, međutim, situacija je drugačija: konkretno u proljeće zmije se ne povlače/bježe lako, lakše napadaju ako su uznemirene/uplašene i njihov otrov je otrovniji nego u drugim periodima godine.

Takođe, zapamtite da su sve zmije, uprkos negativnoj reputaciji, dragocjene za ravnotežu ekosistema u kojima učestvuju i njihov otrov.

Čak i zmije koje nisu otrovnice proizvode otrov, ali u manjim količinama i ne mogu da ga prenesu kad ujedu čovjeka; on se koristi za izradu seruma ili lijekova. Konačno, prema ЕLSTAT-u, od 2000. do 2014. šestoro ljudi je umrlo od ujeda zmija u Grčkoj, i to zbog lošeg zdravlja.

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Tags

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *