Sferamedija

Doveli preko 900 radnika koji su radili za četiri evra po satu

radnici-placeni.

Glavna carinska kancelarija u Oznabruku u Njemačkoj nakon nekoliko godina dobila je potvrdu za uspješnu istragu koju je sprovela, a koja je trajala godinama.

 

Kako su objasnili carinici u periodu od 25. februara 2008. do 31. jula 2010. kompanija u mesnoj industriji u Njemačkoj zaposlila je 933 bugarska radnika bez potrebnih dozvola Savezne agencije za zapošljavanje.

U to je vrijeme još uvijek bilo potrebno odobrenje za zapošljavanje bugarskih državljana kao novih državljana Evropske unije, što je podlijegalo njemačkom zakonu. Kako bi se prikrio radni odnos, dogovoreno je formalno zapošljavanje radnika u pogonu za preradu mesa u okviru ugovora o djelu.

“Međutim, ugovori o djelu zapravo nisu realizovani. Usluge koje su pružila četiri bugarska ugovorna partnera u biti su bile ograničene na pronalaženje ljudi voljnih raditi u Bugarskoj putem kancelarije za zapošljavanje. S njima su sklapljeni ugovori, te su stavljani na raspolaganje tvornici za preradu mesa.

Bugarske radnike vlasnik je rasporedio na dvije lokacije kao svoje radnike i privremene radnike. Bili su potpuno integrisani u preduzeće i materijalno i vremenski podvrgnuti ovlastima mesoprerađivačke firme. Radnike je vlasnik plaćao suprotno ugovoru”, navela je Glavna carinski kancelarija u Oznabruku.

Slučaj je završio na sudu

Kako navode carinici, 2017. sud je oslobodio optužene optužbi za neovlašteno zapošljavanje stranaca iz ličnog interesa u šest slučajeva ili za pomaganje i podsticanje ovom procesu, ali je uprkos tome naredio oduzimanje imovine. Naloženo je oduzimanje imovinske koristi od preko 82.000 hiljade evra.

Kancelarija javnog tužilaštva i tvornica za preradu mesa pogođena oduzimanjem imovine žalili su se na presudu suda u Oldenburgu, no bezuspješno.

Presuda suda u Oldenburgu u vezi s oduzimanjem imovine sada je postala pravomoćna presudom Saveznog suda pravde od 30. novembra 2023. i iznosi koje traži sud moraju se uplatiti u sudsku riznicu.

Kako su utvrdili carinici iz Finansijske kontrole rada na crno Glavne carinske kancelarije u Oznabruku, u kompaniji iz Oldenburger Landa od 2008. do 2010. bila su zaposlena 933 bugarska radnika koji su odradili više od 800.000 radnih sati.

Primali su satnicu od četiri evra. Prema izračunima istražnih organa, kompanija je uštedila na satnicama dobrih deset miliona evra, prenosi “Fenix-Magazin“.

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *