Sferamedija

Gdje su najskuplji, a gdje najjeftiniji restorani u Evropi

S obzirom da se Kopenhagen pojavio kao novi globalni lider u fajn dajningu, nije iznenađujuće da se danska prestonica nalazi na samom vrhu liste najskupljih gradova na svijetu kad su restorani u pitanju.

 

Ako ćemo iskreno, nije samo hrana najskuplja, ovaj grad važi za najskuplje gradove svijeta generalno.

Internet stranica Maxima je nakon dužeg istraživanja dala odgovor na pitanje gdje se nalaze najskuplji restorani na Starom kontinentu. Prema njihovom izvještaju, skandinavski gradovi zauzimaju prva tri mjesta na listii najskupljih gradova, odnosno gradova sa najskupljom hranom u restoranima. Tri ubjedljivo najskuplja grada su Oslo, Kopenhagen i Bergen.

Istraživanje se bazira na upoređivanju cijene obroka u jeftinom restoranu, cijene obroka u restoranu srednje klase i cijene obroka od tri sleda u vrhunskom restoranu. Istraživanje je uključivalo cijene ručka i večere.

Oslo je na prvom mjestu na listi kao najskuplji evropski grad za uživanje u restoranima sa prosečnom cijenom od 66.48 evra za dvije osobe. Ova cijena je gotovo 400% viša od prosječne cijene od restorana u recimo Istanbulu. Cijena obroka za dvoje u Kopenhagenu iznosi u prosjeku 63 evra. Cijena obroka u Bergenu je nešto niža od toga, piše B92.

S druge strane, tri najjeftinija grada su Istanbul, Sankt Peterburg i Budimpešta. Najveći turski grad, Istanbul, ima prosečnu cijenu od 17.42 evra za dvije osobe. Ovaj grad nudi prava niskobudžetna gastronomska iskustva kada je u pitanju ručak ili večera, što ga čini najjeftinijim gradom u Europi.

Sankt Peterburg je drugi najjeftiniji grad u Evropi s prosečnom cijenom za dvoje od 21.60 evra. Ruski grad nudi niz pristupačnih restorana, uključujući barove. Međutim, prosječna cijena jela u restoranu srednje klase je 30.10 evra, što je više nego u Istanbulu. Budimpešta je treći najjeftiniji grad u Evropi, gdje obrok u restoranu za dvoje košta u prosjeku 22.50 evra.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *