Sferamedija

Još jedna kompanija u BiH dijeli otkaze

Proizvođač obuće Kavat iz Novog Travnika pridružio se sve dužoj listi kompanija iz obućarskog i tekstilnog sektora u BiH koje otpuštaju radnike.

 

Nepovoljna kretanja na tržistu dovela su do toga da Kavat odlukom vlasnika – Kavat Švedska redukuje proizvodnju, a samim tim i broj radnika. Ovo kompanija, koja ima proizvodnju u industrijskoj zoni Neobarje, izgubila je ključnog kupca koji je motivisao 80 odsto ukupne proizvodnje ove kompanije.

“U ovom momentu, Kavat će napustiti 90 uposlenika, a prema njima biti će ispoštovane sve zakonom propisane obaveze”, naveli su iz kompanije.

“Napravljen je plan i program zbrinjavanja, uspostavljen kontakt sa Zavodom za zapošljavanje SBK/KSB, kao i sa firmama iz slične branše, a sve s ciljem da se ova situacija koliko je to moguće u ovim okolnostima, dijelom i ublaži. Također, svima će biti isplaćena zakonski obračunata otpremnina”, izjavili su portalu travnički.info iz uprave Kavat d.o.o. Novi Travnik.

Iz kompanije Kavat su poručili da u narednom periodu određenom reorganizacijom nastojati doći do novih poslovnih prilika, pa će preostali kadar aktivno raditi na tom zadatku, prenosi Indikator.ba.

Firma Kavat je u vlasništvu tvornice obuće Kavat Ab, Kumla Švedska. U 2022. godini imala je vrijednost poslovanja 6,7 miliona KM i dobit od 414,7 hiljada KM, a zapošljavala je 140 radnika.

U prethodnih par mjeseci u tekstilnoj i obućarskoj indsutriji zatvoreni su pogoni firme Prevent u Visokom i Budžimu, kao i pogoni Alme Ras u Bosanskom Petrovcu i Globus-Konfekcije u Kiseljaku. Direktori pojedinih kompanija upozoravaju da je potražnja za robom pala i do 50 odsto, nema novih tržišta ni kupaca, a posebno su zabrinjavajuća predviđanja da teški izazovi za ovu granu industrije tek dolaze.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *