Sferamedija

Legendarni investitor je otkrio i u šta nikad ne bi ulagao

investitor.

Voren Bafet će prvi priznati da ne zna mnogo toga o vještačkoj inteligenciji i to je u skladu s njegovom dugovječnom filozofijom da se drži podalje tehnologije koju ne shvata i nikad ne ulaže u nešto što ne razumije.

 

Međutim, na godišnjoj skupštini njegove kompanije Berkshire Hathaway nije mogao da izbegne upite o vještačkoj inteligenciji.

Bafet je odgovorio na nekoliko pitanja o AI te je rekao da je tehnologija poput duha u boci jer kad ga jednom pustite napolje, može imati neugodne efekte. Ono što ga najviše brine je mogućnost golemih prevara od strane AI koje mogu ugroziti otkrića kao što je nuklearno oružje imalo neželjene učinke i ugrozilo opstanak čovječanstvu.

Usto, Bafet smatra da niko ne zna odgovor na još jedno pitanje, a to je ono o uticaju AI na svijet, odnosno kako će ona promijeniti živote pojedinaca svaki dan. Prema Bafetu, to pitanje već vijekovima muči najbolje ekonomiste.

“Vještačka inteligencija nam može omogućiti velike količine slobodnog vremena”, dodao je Bafet. “E sad, šta će svijet sa svim tim slobodnim vremenom je drukčije pitanje. Znam da mnogo osoba na putu na posao žudi za slobodnim vremenom, a meni se sviđa mogućnost postojanja više problema za rješavanje”, rekao je Bafet koji je poznat po tome što je decenijama nasmijan dolazio u svoju kancelariju u Omahi.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Bafet je naveo primjer Džona Majnarda Kejnsa, jednog od najvažnijih ekonomskih mislilaca savremenog doba, koji je ispravno predvidio da će proizvodnja po glavi stanovnika eksponencijalno rasti, ali nije uspio predvidjeti što ćemo učiniti s većom produktivnošću.

Kejns se inače smatra ocem makroekonomije koji je podržavao vladine intervencije kroz socijalne programe zapošljavanja tokom Velike depresije i autor je knjige Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca koju Bafet svima toplo preporučuje za čitanje.

Produktivnost snažno raste unazad nekoliko posljednjih tromjesečja. Prema podacima, nakon snažnog rasta produktivnosti tokom pandemije bolesti COVID-19 uslijedila je blaga kriza, ali u posljednja četiri tromjesečja produktivnost ponovno raste stopom od otprilike 3 % godišnje. Ne zna se tačan razlog tome, ali vjeruje se da je za to odgovorna AI, pa čak i politika vraćanja zaposlenih u ofise.

Ekonomski istraživači takođe navode da ne treba pridavati prevelik značaj kratkoročnom porastu produktivnosti jer državne podatke tek treba revidirati, a katkad su potrebne godine da se tačno odredi što je uticalo na porast produktivnosti.

Ono što se zna sa sigurnošću je da će AI biti glavni pokretač povećanja radne produktivnosti. Štaviše, prema riječima potpredsjednika IBM-a Garija Kohna, “svaka firma razmatra AI i načine kako bi im mogla pomoći”.

Većina firmi tek određuje budžete koje su da potroše u AI i razvijanje strategija kako će AI pomoći klijentima i zaposlenima.

Nagli porast produktivnosti je vrlo rijedak, štaviše, riječ je o zbivanju koje povremeno pogodi neki naraštaj (posljednji je trajao od sredine do kraja ’90-ih prošloga vijeka, a završio je krahom dot.com kompanija). Problem tehnološkog napretka koji smanjuje količinu dostupnih poslova sve je veći problem, i od pojave ChatGPT-a krajem 2022. provedena i objavljena su brojna istraživanja o tome kako će AI uticati na radna mjesta.

Firme vole da ističu kako AI nije tu da zamijeni poslove, ali omogućiće zaposlenima da se prekvalifikuju na bolja radna mjesta, a neželjene poslove će prebaciti na mašine. No, oko 37 % poslovnih čelnika je u jednom istraživanju navelo kako je tehnologija zamijenila radnike prošle godine, a 44 % ih napominje da će ove godine uslijediti još mnogo otkaza zbog napretka u vještačkoj inteligenciji. Međutim, istorijski tehnološki napreci, npr. rast industrijalizacije, potvrđeno nisu okončali mnoga radna mesta kao što su to stručnjaci upozoravali.

Zbog potencijalnog manjka radnih mjesta zbog AI, neki stručnjaci, ali i milijarderi i političari navode potrebu za uvođenjem univerzalnog osnovnog dohotka (UOD) kako bi se održala ekonomija. Neki od milijardera koji razmatraju tu zamisao su Ilon Mask, Mark Cukerberg i Sem Altman.

Uglavnom, prema Buffetu firme koje zavise od ljudskih radnika, npr. Berkshire Hathaway, moraju početi da traže ravnotežu između načina kako da ih tehnologija učini efikasnijim bez da ugrožava zaposlene.

S obzirom da je riječ o “Proroku iz Omahe”, vjerovatno će mnoge druge firme i korporacije učiniti baš to, prenosi Poslovni dnevnik.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *