Sferamedija

Majka joj je umrla od raka, oteo ju je Hamas

majka-dijete-hamas

Emili Hand napunila je svoj deveti rođendan 17. novembra kao taokinja u Gazi, dan prije nego što se ponovno susrela sa svojim ocem, koji je isprva vjerovao da je ubijena u razornom Hamasovom napadu na južni Izrael prošlog mjeseca.

 

Emili je vraćena u drugoj grupi talaca koje je oslobodio Hamas. Objavljen je i snimak trenutka kad je vraćena ocu.

Devetogodišnja djevojčica kćerka je irske doseljenice u Izrael, koja je umrla od raka kada je Emili imala dvije godine. Porodica djevojčice opisala je mješavinu svojih osjećaja.

“Ne možemo pronaći riječi kojima bismo opisali naše emocije nakon 50 izazovnih i komplikovanih dana. Presrećni smo što ponovno grlimo Emily, ali u isto vrijeme se sjećamo Raje Rotem i svih talaca koji se tek trebaju vratiti”, rekla je njena porodica.

Potpredsjednik irske vlade Miheal Martin izrazio je zadovoljstvo što je Emili puštena na slobodu i što je ponovo sa svojom porodicom.

“Nakon sedmica traume, ovo je dragocjen i duboko dirljiv trenutak za porodicu Hand”, kazao je on, prenosi Index.hr.

“Irci su dirnuti Emilinom pričom, njenom nevinošću i tihim dostojanstvom i odlučnošću njenog oca Tomasa”, dodao je.

 

 

Za Emily, koja je imala osam godina kada ju je oteo Hamas, isprva se vjerovalo da je ubijena. Njen otac je rekao za CBS News dva dana prije rođendana svoje kćeri kako je tužno to što ona neće znati ni koji je dan.

“Neće znati je li noć ili dan, neće, iako joj je rođendan”, kazao je otac. Rekao je i da je njegova djevojčica prespavala kod prijatelja u kibucu Be'eri kada se masakr dogodio. Izrael je objavio da je više od 100 ljudi ubijeno samo u toj zajednici, među više od 1.200 koji su ubijeni u napadu Hamasa.

Hamas je Emily oteo 7. oktobra zajedno s njenom 11-godišnjom prijateljicom Hilom Rotem i njenom majkom. Hila je, takođe, oslobođena, ali majka je još u rukama otmičara. 

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *