Sferamedija

Poznato odmaralište u Crnoj Gori nije kosovsko

Osnovni sud u Kotoru odbacio je tužbu samoproglašenog Kosova, koje je zastupalo tamošnje Ministarstvo pravde, a kojom je traženo da se prizna pravo svojine nad nekadašnjim dječjim odmaralištem u Rafailovićima.

 

“Odbacuje se tužba u ovoj pravnoj stvari”, piše u odluci suda u koju su “Vijesti” imale uvid.

Kosovo je tužilo kompaniju “Sunraf beach properties”, te Opštinu Budva i državu Crnu Goru, tvrdeći da je vlasnik atraktivne lokacije od 4.500 kvadrata zemlje na samom šetalištu u Rafailovićima, na kojoj se nalazilo odmaralište koje je u međuvremenu porušeno. Na tom mjestu izgrađen je hotelsko-apartmanski kompleks.

“Iz referata tužbe proizlazi da Republika Kosovo svoj tužbeni zahtjev na utvrđivanje vlasničkih prava na zemljište na kome je 1967. izgrađeno odmaralište ‘Ganimete Terbeshi’, a koje su Opština Budva i Crna Gora dodijelili drugom pravnom licu”, piše u tužbi.

Tužilac ukazuje da je Kosovo vlasnik pomenute imovine, a kao dokaze je priložio kupoprodajni ugovor zaključen 22. marta 1961. u tadašnjem Sreskom sudu u Kotoru, kada je parcelu od 4.555 kvadrata kupio Savjet za politička i socijalna pitanja nekadašnje Socijalističke automne pokrajine (SAP) Kosovo i Metohija.

Kompanija “Sunraf beach properties” je u odgovoru na tužbu istakla da je tužbeni zahtjev neosnovan jer je nepokretnost stekla na osnovu notarski ovjerenog kupoprodajnog ugovora od prodavca “Nivel invest” DOO Budva u stečaju, čiju validnost je garantovala država Crna Gora, odnosno Privredni sud koji je sprovodio stečajni postupak.

“Ugovori zaključeni u stečajnom postupku ne mogu biti predmet bilo kakvog poništenja, već eventualne posljedice padaju na teret države. Republika Kosovo nije prijavila svoje potraživanje u stečajnom postupku, čime je definitivno izgubila pravo”, naveli su u odgovoru na tužbu iz ove kompanije”, a piše u obrazloženju presude.

Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, osporila je tužbeni zahtjev u cjelosti, ocijenivši da je tužba očigledno pravno i činjenično neutemeljena, te predstavlja svojevrsni pravni eksperiment.

“Kao predmet tužbenog zahtjeva je navedeno da se traži utvrđenje prava svojine, međutim, iz iste proizlazi da se traži utvrđivanje činjenica, a činjenični navodi ne korespondiraju sa tužbenim zahtjevom. Opština Budva predlaže da sud odbaci ovu tužbu kao neurednu, a istakla je prigovor stvarne legitimacije.

Tužbeni zahtjev nema pravno uporište, ni u UMNIK Uredbi o ovlašćenjima privremene Uprave na Kosovu od 25. juna 1999.

I samim tim ni u rezoluciji UN 1244 na koje propise se tužilac između ostalog pozvao. Ovo, jer se navedenom Uredbom i Rezolucijom regulišu sporna pitanja oko državne i druge imovine, ali sa teritorije Kosova, a nema odredbi o sukcesiji države koje bi dale pravno uporište da je tužilac država sukcesor.

Pored toga sve uredbe, naredbe i druge propise koje donosi UMNIK, kao Privremena uprava misije UN na Kosovu, ne mogu se primjenjivati u Crnoj Gori, posebno u sporovima koji imaju predmet sticanja, prestanak, sadržinu ili vršenje stvarnih prava na nepokretnoj stvari”, naveli su iz Sekretarijata u odgovoru na tužbu.

Dječje, odnosno omladinsko odmaralište, kasnije je dobilo naziv “Lahor”, po istoimenoj kompaniji iz Prištine. Nakon ratnih dešavanja 1999. godine, sjedište firme iz Prištine preseljeno je u Crnu Goru, a potom privatizovano, odnosno prodato. Oronula zgrada nekadašnjeg odmarališta je porušena i izgrađen je kondo kompleks…

“Tužilac (Republika Kosovo) nije pružio dokaz o pravnom sljedbeništvu ni u odnosu na DOO Lahor iz Prištine koji je ranije bio nosilac stvarnih prava, kao ni dokaz u pravcu da je to društvo bilo neosnovano uknjiženo.

Tužilac je prećutao činjenicu da je nakon pripajanja dječjeg i omladinskog odmarališta ‘Genimete Terbashi’ iz Bečića, Pokrajinskoj zajednici socijalne i dječje zaštite Priština, došlo do još jedne statusne promjene pripajanjem odmarališta, preduzeću ‘Lahor’ iz Prištine, kao i odluku o dodjeli i prenosu sredstava”, piše, između ostalog, u odgovoru na tužbu.

I država Crna Gora osporila je tužbeni zahtjev u cjelosti, ocijenivši da Kosovo nije dostavilo valjane materijalne dokaze, prenose Vijesti.me.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Tags

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *