Sferamedija

MERILIN MONRO – NAJPOZNATIJA PLAVUŠA FILMA

merlin.

Merilin Monro /1926-1962/, jedna od najpoznatijih američkih i svjetskih filmskih zvijezda 20. vijeka, rođena je 1. juna 1926. godine.

 

Najpoznatija plavuša filma, iz zlatnog doba Holivuda, za života nije bila ni izbliza toliko cijenjena kao sada.

Pratila je reputacija zgodne glumice, a njeni brakovi i avanture više su zaokupljali javnost od njenih, kako će se poslije ispostaviti, odličnih filmskih uloga.

Merilin Monro igrala je u filmovima koji se danas smatraju vrhovima američke kinematografije, među njima su: “DŽungla na asfaltu”, “Sve o Evi”, “Priča iz predgrađa”, “Neki to vole vruće”, “Rijeka bez povratka”, “Autobuska stanica” i “Neprilagođeni”.

Tek nakon njene neočekivane smrti, koja je proglašena samoubistvom, mada postoje mnogi nerazjašnjeni detalji, kao i kasnija istraživanja kojima je ta tvrdnja ozbiljno dovođena u pitanje, Merilin je shvaćena ko ozbiljna glumica sa respektabilnim ulogama u fimovima sa tada najvećim zvijezdama Holivuda.

Djetinjstvo i tinejdžerske dane provela je, uglavnom, po sirotištima, jer je otac ostavio, a njena majka je, relativno brzo nakon porođaja poslata u bolnicu za mentalno oboljele.

Merilin je na nagovor prijatelja iz časopisa za koji je pozirala otišla u Holivud da bi pokušala da radi kao glumica. U početku je imala skromne sporedne uloge i nije brzo napredovala. U proljeće 1945. godine postala je poznata kao “san svih foto-reportera” i pojavila se čak 33 puta na naslovnim stranama velikih magazina.

Godine 1950. dobija uloge u dva filma koji su imali komercijalni uspjeh. Počela je da glumi u filmovima najpoznatijih filmskih kompanija.

Ispočetka su je odbacivali kao netalentovanu nakon nekoliko replika koje bi izgovorila na kastinzima. U filmu, tada čuvenih komičara, braće Marks pod nazivom “Srećna ljubav” samo je prošetala kroz jedan od kadrova, ali i to je bilo dovoljno da je filmska kritika zapamti.

Holivud je počeo da priča o Merilin Monro nakon uloge u kultnom ostvarenju DŽona Hjustona “DŽungla na asfaltu”. NJena karijera “procvjetala” je nakon filma “Muškarci više vole plavuše”.

Merilin je iza sebe imala mnogo afera, naslovnih stranica i veza sa kolegama i poznatim ličnostima – od Iva Montana, velikog francuskog šansonjera do predsjednika SAD DŽona Ficdžeralda Kenedija.

Iznenada, 5. avgusta 1962. godine nađena je mrtva u stanu. Poslije opsežne istrage, policija je utvrdila da je glumica izvršila samoubistvo uzimanjem prekomjerene doze pilula za spavanje.

U vezi sa tim, pojavile su se brojne teorije zavjere koje su samoubistvo dovodile u pitanje i implicirale da su u glumičinu smrt umiješani Robert i DŽon Kenedi. NJeni obožavaoci smatrali su da je u sve umiješana CIA, jer je, navodno, glumica postala previše opasna za predsjednikov imidž.

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *