Sferamedija

Najkrupnije ribe koje su ulovljene putem tajnih aplikacija?

U predmetima iz Sky i Anom aplikacija do sada je Tužilaštvo BiH podiglo ukupno osam optužnica, a na meti istražilaca našle su se i krupne ribe, pohapšene zbog najtežih oblika kriminala.

 

“Nezavisne novine” objavljuju spisak onih koji su obuhvaćeni istragama ili čija su imena već u optužnicama, a čije je podizanje počelo u 2022. i nastavljeno u prošloj godini.

Jedan od najsvježijih primjera potiče iz januara ove godine, a odnosi se na Nedeljka Luburu (47), bivšeg inspektora u MUP-u Srpske, i Bojana Roguljića (42), sina banjalučkog biznismena Slavka Roguljića, koji su, podsjetimo, uhapšeni 11. avgusta 2022.

Njih terete da su se krajem 2020. dogovorili da preko granice nezakonito u BiH prevedu M.I. koji je bio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova potjernica na zahtjev agencija u Crnoj Gori kao osumnjičenom za pokušaj ubistva.

Optuženi su, kako ih terete, znali i da on ima krivotvorene lične dokumente BiH, na drugi identitet, ali su utvrdili da je ta putna isprava proglašena nevažećom.

Nakon što je, prema podacima iz istrage, Roguljić korištenjem Sky aplikacije obavijestio M.I. o tome, Lubura je zloupotrijebio svoj položaj u MUP-u RS te koristio službeno vozilo sa svjetlosnom signalizacijom.

“Njime su optuženi otišli na područje Slovenije, preuzeli M.I., te ga na taj način nezakonito i bez graničnih kontrola prevezli u BiH”, navode iz Tužilaštva BiH.

Nekoliko mjeseci ranije Sud BiH je potvrdio optužnicu u predmetu “Dragan Gajić i drugi”, a optužene terete da su od 2019. do marta 2023. postali pripadnici međusobno povezane i organizovane grupe ljudi, kojom je rukovodio Gajić, a koja je organizovana s ciljem šverca droge, s tim što su optuženi komunicirali putem aplikacije Sky.

Aplikacija Sky otkrila je i optužene u predmetu “Staza”, a šest ih je priznalo krivicu, među kojima je i Dragan Pejović zvani Bosanac. Nakon toga su zbog prodaje droge i drugih krivičnih djela osuđeni u Sudu BiH. Optuženi Pejović osuđen je na pet godina zatvora, oduzimanje 35.000 KM, kao i zapljenu BMW-a. U okviru ovog sporazuma oduzeto je 154,7 kg marihuane.

Ni tu nije kompletan spisak jer je Sud BiH potvrdio i optužnicu u predmetu “Saša Ratković i drugi”, čiji su akteri, kako navode istražioci, koristili Anom aplikaciju, namijenjenu za ostvarivanje zaštićene kriptovane komunikacije.

Terete ih da su djelujući kao organizovana kriminalna grupa švercovali veliku količinu kokaina i marihuane. Novac su, kako ih terete, ulagali u kupovinu zemljišta, te izgradnju objekata.

Zahvaljujući raspakivanju ovih aplikacija podignuta je i optužnica u predmetu “Sako Bibić i drugi”, a pao je i Milan Matković iz Trebinja, koji je optužen da je vođa organizovane grupe koja se bavila švercom većih količina kokaina iz Južne Amerike.

Dešifrovanje ovih aplikacija pomoglo je istražiocima i na slučaju “Bojan Cvijetić i drugi”, kojima se stavlja na teret promet droge, pranje novca, krijumčarenje itd.

Prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz aplikacija Sky i Anom podignuta je još krajem 2022. godine, i to protiv Dalibora Railića Dugog i još sedam osoba, kojima se stavlja na teret organizovani kriminal, trgovina drogom, pranje novca i ubistvo Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor.

Zahvaljujući ovim aplikacijama bilo je i presuda pa je tako nekadašnji pripadnik Granične policije (GP) BiH Vladan Kovačević, nakon sporazumnog priznanja u Sky predmetu “Staza”, osuđen na tri i po godine.

“Zabilježene su i prve pravosnažne presude u Sky i Anom predmetima, nakon sporazumnih priznanja krivice. U okviru dva predmeta krivicu su do sada priznala ukupno trinaestorica optuženih. Ukupno je izrečeno 22 godine i 10 mjeseci pravosnažnih kazni zatvora. Kazne su se kretale u rasponu od jedne do pet godina zatvora, te novčane sporedne kazne u ukupnom iznosu od 29.000 KM, kao i oduzimanje protivpravne imovinske koristi u ukupnom iznosu od 48.900 KM i 2.000 evra”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Tužilaštva BiH.

Od ukupno istragom obuhvaćenih oko 15 zaposlenika policijskih i agencija za sprovođenje zakona, do sada je među optuženima pet policajaca.

“Prema policijskim agencijama kojima su pripadali, u pitanju su MUP HNK, GP BiH i MUP RS”, rečeno je “Nezavisnim novinama” iz Tužilaštva BiH, odakle dodaju da je optužen i nekadašnji savjetnik u Ministarstvu bezbjednosti BiH (u pitanju je spomenuti Bojan Cvijetić).

Iz Tužilaštva BiH nam je rečeno da im raspakivanje kriptovanih aplikacija Sky i Anom pomaže u rasvjetljavanju najtežih oblika kriminala u BiH.

“Operativnom analizom kriptovane komunikacije dobijeni su važni tragovi koji su poslužili za dalje procesuiranje osumnjičenih”, navode iz Tužilaštva BiH.

Europol je, dodaju, podržao institucije BiH i istakao važnost saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala u BiH i regionu, u dva navrata, sa osvrtom i na predmet “Tokio”, u kojem je lociran, identifikovan i uhapšen Mladen Samardžija, jedan od najtraženijih bjegunaca sa liste EU.

“Prema evidencijama u predmetima na osnovu optužnica Tužilaštva BiH sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, u 2023. godini, više desetina svjedoka u nekoliko predmeta koji su u fazi glavnog pretresa dalo je iskaze i svjedočenja u sudnicama u okviru kojih su svjedočili i policijski službenici partnerskih agencija, koji su govorili o procesima dešifrovanja poruka i istraga organizovanih kriminalnih grupa”, navode iz Tužilaštva BiH.

Kada je riječ o starosnoj strukturi optuženih, ona se dosta mijenja, a uočljivo je da je sve veći broj optuženika mlađe životne dobi, čak i mlađih od 1990. godišta.

“U do sada podignutim optužnicama najmlađi optuženi ima 27 godina, a najstariji 58”, kazali su iz Tužilaštva BiH za “Nezavisne novine”.

 

SFERAMEDIJA

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *