Sferamedija

Narudžbe ino-partnera pale za 30 odsto

umicevic

Industrija tekstila, kože i obuće Republike Srpske nalazi se u ozbiljnim problemima.

 

To bi moglo dovesti do potpunog sloma proizvodnje, ukoliko se nastavi nedavno započeti trend smanjenja narudžbi od strane inostranih partnera.

Za posljedicu moglo imati još ugroženije poslovanje domaćih tvornica iz ove industrije, ali i smanjenje plata i broja zaposlenih u tvornicama, a što onda dovodi do lančane reakcije kojoj se teško vidi kraj.

Za ovakvu trenutnu lošu i neizvjesnu situaciju, pored klimatskih promjena koje umnogomo otežavaju pposlovanje obućarske industrije jer nema jakih zima i snijega, najveći krivac su sve veće i radikalnije demonstracije u kojima su poljoprivrednici traktorima blokirali saobraćajnice širom Njemačke.

Njima su se pridružili su i željezničari i drugi nezadovoljni radnici, pa je Njemačka već skoro osam dana u potpunoj blokadi, zbog čega je onemogućen transport gotove robe iz naših tvornica u Njemačku, ali i dopremanje repromaterijala, dok tako loša bezbjednosna situacija utiče dodatno na privredu.

Marinko Umičević, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće Republike Srpske i tehnički direktor uspješne Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, potvrdio je da u posljednje vrijeme dolazi do smanjenja proizvodnje u domaćim tvornicama, značajno su smanjene narudžbe, te je istakao da je u “Bemi” kojom on sa ogromnim uspjehom rukovodi skoro dvije decenije, proizvodnja smanjena za čak 30 odsto.

“Pored klimatskih promjena koje ugrožavaju ovu industriju zadnjih godina, jer nema snijega i dugih zima, pa se zimska obuća slabo prodaje i traži, te pored inače manje posla u obućarskoj industriji, sada smo došli u situaciju da se suočavamo sa negativnim efektima višednevnih demonstracija i blokada puteva u cijeloj Njemačkoj.

Naime, nama trenutno ne mogu doći kamioni iz Njemačke koji bi nam dovezli repromaterijal i odvezli robu koju smo završili, tako da ulazimo u veoma neizvjestan period za našu proizvodnju”, rekao je Umičević, koji punih pet decenija radi u privredi.

 

Prema njegovim riječima, predstavnici industrije tekstila, kože i obuće iz Republike Srpske se nalaze u velikim problemima, te će na zajedničkom sastanku pokušati donijeti odgovarajuće pravce svog budućeg djelovanja.

Veliku podršku i pomoć da lakše prevaziđu problem ove industrije koja zapošljava oko 14.000 radnika, očekuju od Vlade Republike Srpske, premijera Radovana Viškovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u koje polažu velike nade.

Očekujemo da će nadležni imati razumjevanja i zajednički iznaći modele da se pomogne ova industrija, koja čini 24,2 odsto prerađivačke industrije Republike Srpske, što je skoro četvrtina ukupne prerađivačke industrije i dovoljno govori o značaju ove grane industrije, koja se apsolutno mora podržati na sve moguće načine.

“Ono što moramo naglasiti je činjenica da naše tvornice iz ove grane industrije ne mogu podnijeti najnižu platu od 900 KM, koja je izglasana pred kraj prošle godine.

Da je to već ozbiljan problem i smetnja daljoj proizvodnji, potvrdili sun am mnogi naši inostrani poslovni partneri koji su osim smanjenja proizvodnje, najavili i mogućnost preseljenja svoje proizvodnje u Federaciju BiH, gdje je minimalna plata značajno niža nego sada u Srpskoj i iznosi 619 KM.

Mi to ne smijemo dozvoliti i zato očekujemo sastanak kod predsjednika Dodika da još jednom iznesemo svoje argumente i pokušamo se dogovoriti da iznos najniže plate u Srpskoj bude značajno manji nego što je to sada.

To se mora promjeniti, jer je taj iznos od 900 KM donesen dekretom, bez stručne analize. Sada se postavlja pitanje, šta je to najniža plata?”, upitao je Umičević

Prema Umičevićevim riječima, potrebno je dogvoriti novi model određivanja iznosa najniže plate u Srpskoj, te predložio da se vidi kako to regulišu zemlje u regionu, poput Hrvatske u kojoj najniža plata iznosi polovinu prosječne u posmatranoj godini.

Kako je rekao, oni u realnom sektoru plate mogu da povećaju samo većom produktivnošću i većim investicijama u opremu.

“Dakle, industrija tekstila, kože i obuće će tražiti da se još jednom preispita odluka o najnižoj plati, ali i očekuje pomoć institucija Srpske, jer se nalazimo u teškoj situaciju, jer je sve veoma neizvjesno.

U prethodnim godinama smo imali podršku naših institucija, te veliku podršku i razumjevanje, kako od predsjednika Dodika, tako i od premijera Viškovića, te gospođe Željke Cvijanović, koja je bila i predsjednik Vlade i predsjednik Republike”, kazao je Umičević i izrazio nadu da će institucije Srpske ostati uz svoje privrednike i radnike.

On je još jednom ponovio da ova industrija zapošljava oko 14.000 radnika, većinom ženske radne snage, gdje se rade takozvani poslovi dorade, ali se i pored toga uspije ostvariti proizvodnja od oko 450 miliona KM.

Inače, Umičević važi za jednog od najuspješnijih i najiskusnijih privrednika u Republici Srpskoj, koji je na čelu “Beme” skoro pune dvije decenije, i koji ima ogromno kako životno, tako i iskustvo rada u privredi, i važi za čovjeka čije poruke treba pažljivo saslušati i poslušati, jer se radi o čovjeku koji misli dobro svojim radnicima, tvornici, svojim sugrađanima, Banjaluci, Krajini, Republici Srpskoj…, i to svi znaju, a posebno oni koji su osjetili koliki je Marinko humanista, i koliko srce ima Marinko Umičević.

SFERAMEDIJA

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Portal 24sedam (@portal24sedam)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *