Sferamedija

Njemačke mašinovođe opet štrajkuju

Njemačke mašinovođe su od dva sata poslije ponoći ponovo stupili u štrajk koji će, kako je ranije najavljeno, trajati do ponedjeljka uveče.

 

To je već četvrta akcija sindikata GDL koji je odbio novu ponudu za povećanje plata koju mu je u petak dostavio željeznički operater Dojče ban.

Štrajku njemačkih mašinovođa, jednom od najvećih do sada, kako prenosi Rojters, pridružili su se i mašinovođe teretnih vozova.

Portparol Dojče bana ponovio je da vjeruje u kompromis i istakao da novi šestodnevni štrajk mašinovođa može da utiče na ekonomiju.

“Vjerujemo da morate doći za sto, morate pronaći kompromise. To je jedini način”, rekao je portparol Dojče bana novinarima.

Sa druge strane, lider sindikata GDL Klaus Vezelski rekao je za emiter ARD da je on spreman na kompromis, ali da, kako je rekao, ponude Dojče bana nisu otišle dovoljno daleko.

“Moramo da udaramo duže i jače, jer je menadžment željeznice otporan na savjete”, rekao je Vezelski.

Dojče ban i sindikat GDL od novembra se spore oko kolektivnog ugovora o platama, pošto zaposleni traže da se radna nedjelja, uz neizmijenjene visine plata, za smjenske radnike smanji sa 38 na 35 sati.

Sindikat mašinovođa GDL ovog mjeseca već je održao trodnevni štrajk od 10. januara, zahtijevajući smanjenje radnog vremena i povećanje plata, izazivajući haos u željezničkom saobraćaju širom Njemačke.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *