Sferamedija

Njemačko zdravstvo se priprema za vojne sukobe?

“Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći”, rekao je njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach u razgovoru za dnevnik Neue Osnabrücker Zeitung.

 

Kako prenosi Deutsche Welle, on je time reagovao na pitanje novinara nije li njegova izjava kako se njemačko zdravstvo mora bolje pripremiti za sve katastrofe pa tako i vojne sukobe, širenje panike.

Prije toga je socijaldemokratski političar rekao kako se njemački zdravstveni sistem “osim za pandemije, mora bolje pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe”.

“Sjediti prekriženih ruku nije nikakva opcija. Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Njemačka u slučaju napada na neku od zemalja NATO-a postala čvorište za snabdijevanje povrijeđenih i iz drugih zemalja”, rekao je Lauterbach.

On je rekao kako su planovi za prestrukturiranje njemačkog zdravstvenog sistema počeli odmah nakon dolaska sadašnje koalicije na vlast ali da su ti planovi dobili na težini i aktualnosti nakon “razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu”.

U tu svrhu je već pojačana koordinacija između ministarstva obrane i zdravstva, rekao je ministar i najavio određene zakonske promjene do ljeta.

“U kriznoj situaciji svaki ljekar, svaka bolnica svaki lokalni zdravstveni ured mora znati što uraditi. Potrebne su nam jasne podjele obveza kako bi, npr. mogli bolje rasporediti povrijeđene po bolnicama”, rekao je Lauterbach.

 

SFERAMEDIJA

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *