Sferamedija

Novi pravilnik o liječenju izvan Srpske

Osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ubuduće će jednostavnije ostvarivati pravo na liječenje i dijagnostiku u zdravstvenim ustanovama izvan Srpske, u situacijama kada su iscrpljene mogućnosti liječenja u našem zdravstvenom sistemu, saopšteno je iz Fonda.

 

Naime, kako navode, sutra počinje primjena novog Pravilnika o postupku odobravanja liječenja izvan Republike Srpske i načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite u inostranstvu koji donosi nekoliko novina prvenstveno u cilju da se pojednostavi i preciznije definiše postupak ostvarivanja ovog značajnog prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

“Jedna od novina je ta da osiguranim licima kojima je odobreno liječenje izvan Srpske u buduće neće biti potrebna uputnica porodičnog doktora za zdravstvenu ustanovu u koju su upućeni, već je dovoljno samo rješenje Fonda.

Takođe, pojednostavljene su i situacije kada osigurano lice kome je odobreno liječenje ne započne liječenje u roku od predviđenih šest mjeseci od dana izdavanja rješenja Fonda. Novi zahtjev za ponovno odlučivanje o istom liječenju osigurano lice može podnijeti stručnoj komisiji Fonda u roku od 30 dana od isteka prethodnog rješenja i u tom slučaju nije potrebno da se osigurano lice ponovo obraća konzilijumu zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa”, pojašnjeno je iz ove ustanove.

Ukoliko protekne i ovaj rok od 30 dana, potrebno je ponovo se obratiti konzilijumu zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju Fonda.

“Inače, osnovni uslov za upućivanje na liječenje izvan Srpske je i dalje da su iscrpljene sve mogućnosti liječenja i dijagnostike u našem zdravstvenom sistemu. Prema Pravilniku, upućivanje na liječenje izvan Srpske vršiće se na osnovu Liste oboljenja, stanja ili povreda za koje se može odobriti pružanje usluge liječenja i dijagnostičkog postupka izvan Republike Srpske i to na prijedlog konzilijuma zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa (UKC RS)”, kažu iz Fonda.

Međutim, kako se navodi, propisano je i da se u određenim okolnostima osiguranom licu može odobriti liječenje izvan Srpske i za stanja ili oboljenja koja nisu propisana pomenutom listom. U tom slučaju, navode, konzilijum zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa koji daje prijedlog treba da navede detaljno obrazloženje izuzetnih medicinskih ili drugih razloga zbog kojih je neophodno upućivanje na liječenje izvan naše Republike.

“Kao i do sada, prioritet kod upućivanja na liječenje ili dijagnostički postupak izvan Republike Srpske imaju zdravstvene ustanove Republike Srbije sa kojima Fond ima zaključen ugovor. Kada su iscrpljene mogućnosti liječenja ili dijagnostike i u Republici Srpskoj i u Srbiji u ustanovama sa kojima FZO ima ugovor, osiguranom licu se može odobriti liječenje i dijagnostika u bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi izvan Republike. U skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, novi pravilnik donio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, na prijedlog FZO RS”, podsjećaju iz FZO.

Podsjećaju da kada su u pitanju djeca do 18 godina, njihovo liječenje ili dijagnostiku u inostranstvu finansira Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, onda kada liječenje nije moguće u našim zdravstvenim ustanovama, niti u ustanovama izvan Srpske sa kojima FZO RS ima potpisane ugovore.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *