Sferamedija

Pokrenuta istraga protiv tužiteljke Diane Kajmaković

Tužilaštvo BiH donijelo je zvaničnu naredbu o sprovođenju istrage protiv suspendovanedržavne tužiteljke Diane Kajmaković.

 

Ona je je u avgustu prošle godine smijenjena s pozicije šefice Odjela za korupciju u Tužilaštvu i šefice tima na Sky predmetima, saznaje portal „Avaza“.

Lani smijenjena

Kajmaković je, podsjećamo, prebačena iz Odjela za korupciju, na čijem je čelu bila, u Odjel za ratni zločin i sklonjena i iz tima koji je radio na Sky predmetima.

Razlog je što su Kajmaković dvije kriminogene osobe spominjale u Sky aplikaciji, o čemu je MUP KS lani obavijestio Tužilaštvo BiH.

Nedugo zatim SAD su je stavile na američku crnu listu, iznoseći na njen račun teške optužbe za korupciju i zloupotrebu tužilačke funkcije, a VSTV ju je suspendovao i protiv nje pokrenuo disciplinski postupak koji je u toku.

Međutim, mjesecima su trajala provjere ovih navoda, a tek je nedavno donesena zvanična naredba o provođenju istrage, što nam je, na upit, potvrđeno iz Tužilaštva BIH.

– U navedenom predmetu u Tužiteljstvu BiH je ranije donesena naredba o provođenju istrage – rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora, podsjećamo, Kajmaković je u septembru prošle godine stavio na američku crnu listu.

U obrazloženju je navedeno da je “Diana Kajmaković drsko korumpirana državna tužiteljka BiH povezana s kriminalnim organizacijama“

– U sklopu većeg suzbijanja organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci su u ovim šifriranim razgovorima spominjali Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga koje se tiču ove aktivnosti. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomogla u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomogla kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama – navedeno je tada.

No, Stejt Department je prije tri dana proširio sankcije protiv Kajmaković, uz nove teške optužbe, gdje joj je zabranio i ulazak u SAD.

– Takođe je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića – stoji u obrazloženju.

Lična korist

Kada je riječ o disciplinskom postupku, Kancelarija disciplinskog tužioca (KDT) tereti Dianu Kajmaković po tri tačke disciplinske tužbe – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *