Sferamedija

Vizuelni arhiv srpskog stradanja

vizuelni-arhiv

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci danas je prikazan dio potresnih svjedočenja majki, djece, supruga i rodbine zvjerski ubijenih Srba na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Direktor Fondacije “Vizuelni arhiv srpskog stradanja” Denis Bojić istakao je da je prikazan samo dio svjedočenja porodica stradalih i da je srpski narod preživio golgotu na prostorima bivše Jugoslavije.

“Cilj ove fondacije jeste da se prvi put nakon ratnih dešavanja srpsko stradanje geografski objedini, te da bude stvorena jedinstvena digitalna baza o stradanju Srba u Ljubljani, Zagrebu, Vukovaru, Kninu, Sarajevu, Mrkonjić Gradu, Mostaru, Prištini, Prizrenu, Kravici, Brodu, te brojnim drugim mjestima širom nekadašnje Jugoslavije”, rekao je Bojić u obraćanju na promociji ovog projekta.

On kaže da bi time prvenstveno srpski narod, ali i cijelo čovječanstvo u ispovijestima iz prvog lica koja su objedinjena u multimedijalnoj platformi, bili informisani o obimu i razmjerama stradanja srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije.

Bojić je istakao da je potreba za ovakvim arhivom višestruka.

“Vizuelni arhiv srpskog stradanja ima lično, nacionalno, emotivno, istorijsko i obrazovno značenje”, rekao je Bojić.

Promociji prisustvuju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, te predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i zvanice iz javnog života.

Na promociji su prisutni i predstavnici porodica stradalih iz Srbije, kao i sveštenstvo SPC.

Projekat Fondacije “Vizuelni arhiv srpskog stradanja” realizovan je u saradnji sa Republičkom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske.

Projekat predstavlja jedan od najznačajnih i najviših nacionalnih interesa srpskog naroda.

Njime će biti ostavljeno, kao trajni zapis, svjedočanstvo o stradanju Srba tokom ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *