Sferamedija

Policija od vlasnika oduzela 152 vozila!

Više od 150 vozila tokom prošle godine oduzeto je od građana Srpske uglavnom zbog duga po osnovu neplaćenih kazni, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

 

Naime, prema njihovim podacima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sa ciljem sprečavanja prekršaja koji imaju oblik težih posljedica u toku 2022. godine privremeno je oduzelo 169, a u 2023. godini 152 vozila različitih tipova i marki.

“Privremeno oduzimanje vozila vrši se od lica koja su povratnici u činjenju prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirani u Registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji.

Ukupan zbir izrečenih novčanih kazni višestrukim povratnicima u izvršenju prekršaja, a po osnovu oduzetih vozila u 2022. godini iznosio je 1.501.297 KM i u 2023. godini 1.101.253 KM”, navode iz MUP-a.

Goran Bošnjak, viši stručni saradnik u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da dio učesnika u saobraćaju koji činjenjem delikata u ovoj oblasti predstavljaju rizik za sve ostale savjesne učesnike jesu višestruki povratnici u činjenju saobraćajnih prekršaja.

“Policijski službenici primjenjuju određene sankcije na prekršioce zakona, a tiču se bezbjednosti saobraćaja.

Može se reći da uobičajene sankcije kao što su novčane kazne, kazneni bodovi i mjere zabrane upravljanja vozilom na većinu vozača djeluju u cilju nečinjenja ponovnog prekršaja.

Međutim, problem se javlja sa povratnicima u činjenju prekršaja. Kada normativima propisane sankcije, koje se izriču u saobraćaju, ne daju očekivane rezultate, pribjegava se najefikasnijoj, ali u isto vrijeme i najrepresivnijoj mjeri, koja je u Republici Srpskoj aktuelizovana u posljednjem periodu, odnosno mjeri privremenog oduzimanja motornog vozila kao predmeta izvršenja prekršaja”, kazao je Bošnjak.

Kako navodi, privremeno oduzimanje motornih vozila sprovode ovlaštena službena lica, odnosno policijski službenici u okviru djelokruga svog rada prema višestrukim povratnicima u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je intenziviralo privremeno oduzimanje vozila od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, s obzirom na to da je u 2020. godini privremeno oduzeto 90 vozila.

Intenzivirano je zbog činjenice da višestruki povratnici često nastavljaju sa činjenjem teških prekršaja i da kod njih nije postignuta svrha kažnjavanja izricanjem novčane kazne, kaznenih bodova i zaštitne mjere zabrane vožnje. S obzirom na to da MUP prema postojećim normativima može samo privremeno oduzimati vozila, mogućnost trajnog oduzimanja ostaje na sudovima”, navodi Bošnjak.

Kako dodaje, napomene radi, pogrešno je interpretirati da se navedena zaštitna mjera sprovodi nad licima koja imaju evidentiran dug u registru novčanih kazni, već prema višestrukim povratnicima u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti saobraćaja.

“Takođe, postoji inicijativa za uvrštavanje navedene zaštitne mjere u Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima Bosne i Hercegovine, gdje bi se dodatno dao vjetar u leđa sprovođenju iste”, zaključuje Bošnjak.

 

SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *