Sferamedija

Pored smanjenih narudžbi: “Bema” uspješno počela godinu

marinko-humanost

Tvornica obuće „Bema“, koju sa velikim uspjehom tehnički direktor Marinko Umičević, koji je nadaleko poznat kao ugledan privrednik, ove godine obilježava 20 godina svog postojanja i više nego uspješnog rada.

 

Naime, za dvije decenije koje ostavlja iza sebe, ova uspješna banjalučka tvornica je u svakom pogledu ispunila svoje ciljeve, ona trenutno zapošljava oko 1.200 radnika u svojim proizvodnim pogonima u Banjaluci i Mrkonjić Gradu.

Pored toga, predvođena istinskim humanistom i čovjekom velikog srca Marinkom Umičevićem, „Bema“ je za dvije decenije izrasla u jednu od društveno najodgovornijih firmi, koja redovno izvršava sve svoje zakonske obaveze i kao takva se s punim pravom može zvati privrednim gigantom i jednom od najuspješnijih I najorganizovanijih firmi domće privrede.

Da je to tako pokazuje i podatak da za proteklih 20 godina, koliko postoji Tvornica obuće “Bema”, plata nikada nije kasnila ni jedan jedini dan, doprinosi za radnike uplaćivani su na vrijeme, dobavljači izmirivani na vrijeme, obaveze prema državi i svi režijski troškovi plaćani u rokovima.

Uz sve to “Bema” je zajedno sa Umičevićem imala vremena i snage da izraste u jednu od društveno najodgovornijih firmi na našim prostorima koja pomaže mlade, sport, kulturu, uspješne učenike i studente, višečlane porodice, a o donacijama obuće samo treba reći da ova tvornica godišnje pokloni oko 15.000 pari obuće.

U razgovoru za Banjaluka.net, Umičević, koji je na čelu “Beme” od njenog osnivanja i koji iza sebe ima više od pet decenija rada u realnom sektoru, prije svega u obućarskoj industriji, je rekao da je industrija obuće niskoakumulativna industrija koja dopunjava kućni budžet, te da nikada radnik industrije obuće nije bio hranitelj porodice.

“Za naše uslove nikada nisu bile veće plate kao što je to bio slučaj u prošloj godini, kada je plata dostigla 85 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj. Napominjem da se radi u industriji gdje je zaposlena uglavnom nekvalifikovana ženska radna snaga i da mi prodajemo samo tu radnu snagu.

Nakon povećanja minimalne plate na 900 KM, za šta smo se odmah izjasnili da je previsok iznos i da se i to mora zaraditi, a da se povećanje plate može postići samo većom produktivnošću, uspjeli smo da u januaru ispoštujemo odluku Vlade RS”, rekao je Umičević, koji se konstantno bori za bolji položaj svojih radnika i koji oduvjek svog radnika cijeni više od bilo čega.

Umičević zna da je dobar radnik najbolji resurs svakog kolektiva, pa tako i “Beme” koja je upravo zahvaljujući velikom znanju i upornosti Umičevića i zahvaljujući predanom, marljivom i odgovornom odnosu radnika prema svom poslu i svojoj tvornici, izrasla u privrednog giganta koji je danas ponos Banjaluke i cijele Republike Srpske po mnogo faktora, od odgovornog poslovanja, preko stabilnosti tvornice, do značajnog broja zaposlenih i ogromnog doprinosa budžetima kroz izmirivanje svojih ne malih obaveza.

“Za platu je izdvojeno oko 100.000 KM više, s tim da bi trebalo uzeti u obzir da smo sa radom u 2024. godini počeli tek 10. Januara”, pojasnio je Umičević, čije veliko iskustvo rada u privredi je dragocjeno za poslovanje “Beme”.

Međutim, on je upozorio da su veoma zabrinuti za poslovanje u ovoj godini, jer su narudžbe smanjene za 10 do 20 odsto, te da i pored toga imaju problem sa dolaskom robe iz Kine.

“Pod izgovorom da Huti napadaju brodove, brodovi sa robom idu okolo, a veliki dio repromaterijala dobijamo upravo iz Kine, te nam je izuzetno otežano i snabdijevanje. Ne radi se ovdje samo o najnižoj plati od 900 KM, povećana su i davanja za određene kategorije radnika na bolovanju.

Međutim, “Bema” je u januaru ispoštovala sve obeveze i počela ovu godinu uspješno”, rekao je Umičević, pokazujući da je ova tvornica toliko stabilna, jaka i dobro organizovana da ni ovoliki problemi u poslovanju sa kojima se suočava svakodnevno, ne mogu mnogo da utiču na krajnji rezultat, jer se, potpuno je očigledno, radi o zdravoj firmi i stručnom i iskusnom rukovodstvu koje zna kada i kakve poteze treba povući kako bi se određeni krizni periodi lakše prevazišli.

Upravo zbog toga i zbog takvih pravovremenih odluka koje daju sjajne poslovne rezultate, Umičević i jeste jedan od najboljih menadžera u Srpskoj, koji i nakon više od pet decenija rada u realnom sektoru, još uvijek ne posustaje, ima energije, snage i volje da uspješno predvodi “Bemu” i njenih 1.200 radnika u nove radne pobjede.

Umičević je istakao da su zahvaljujući Vladi Republike Srpske došli na zavidan nivo tehnologije rada, uložili u opremu i u infrastukturu unutar fabrike. I dalje, rekao je on, pregovaraju sa Vladom RS na koji način da se dođe do još nekih olakšica, pa da i u ovoj godini povećaju platu još za 10 – 15 odsto da se ne bi desila uranilovka, jer bi to onda bio kraj i sve bi se srušilo kao kula od karata.

“Želim da napomenem da imamo razumijevanje Vlade Republike Srpske, od premijera do nadležnih institucija.

Industrija obuće donosi čiste devize, u 2022. godini je donijela više od 250 miliona evra na šivaćoj igli, što nije zanemarivo.

Ponosan sam kako smo krenuli u januaru, jer je to najteži mjesec. Šta će biti dalje ne znam, ali bez podrške Vlade ne možemo.

Ponovo ću naglasiti da nema te plate koja može da stigne ovu skupoću, divljanje cijena i ovaj bezobrazluk trgovačkih lanaca.

Povećanjem plate ne dobijamo ništa, samo dobijamo manje robe kad odemo u mega market”, poručio je Umičević koji, naglasićemo opet, ima ogromno iskustvo rada u privredi u kojoj je već više od pet decenija, a uz to ima i veliko životno iskustvo tako da se njegovi stavovi, ideje i prijedlozi uvijek trebaju pažljivo razmotriti, saslušati i usvojiti, jer je riječ o čovjeku koji pune dvije decenije vodi “Bemu” stazama uspjeha, uprkos svim izazovima koji su stajali ispred ove sjajne poslovne price, iz koje bi mnogi mogli mnogo naučiti, jer se uistinu i uči od najboljih.

 

SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *