Sferamedija

Posebne mјere bezbjednosti tokom Evrovizije

evrovizija-bezbjednost

Švedska je saopštila da će na Evroviziji mjere obezbjeđenja biti pojačane zbog planiranih protesta zbog učešća Izraela i nove geopolitičke situacije od ulaska Švedske u NATO.

 

Takmičenje, najveće na svijetu te vrste, održava se u Malmeu od 7. do 11. maja i očekuje se da će privući 100.000 posjetilaca u treći po veličini grad u Švedskoj koji ima veliku muslimansku populaciju, prenio je Rojters.

Organizatori planiraju da odaju posebnu počast švedskoj pop grupi ABBA, koja je pobijedila na Evroviziji sa pjesmom “Vaterlo” prije 50 godina.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje takmičenje, nije podlegla pozivima da Izrael bude isključen zbog rata u Gazi.

Očekuje se da će fokus biti na izraelskoj takmičarki Eden Golan i njenoj pjesmi “Uragan”, pošto su planirani brojni propalestinski protesti u Malmeu.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

 

Izraelu je dozvoljeno da se takmiči nakon što je pristao da izmijeni tekst svoje originalne pjesme “Oktobarske kiše” za koju je EBU navela da se poziva na napad Hamasa 7. oktobra na Izrael.

Na kladionicama, švajcarski takmičar Nemo je favorit za pobjedu ove godine, a poslije njega slijede Hrvatica Bejbi Lazanja, Jost Klajn iz Holandije i Italijanka Anđelina Mango.

Posjetioci iz 89 zemalja koji se očekuju u Malmeu moraće da prođu bezbjednosne provjere, poput onih na aerodromima, širom grada.

“Postoji visok nivo prijetnje u kombinaciji sa mnogo ljudi”, rekao je Per-Erik Ebestahl, direktor službe bezbjednosti Malmea.

Organizatori se suočavaju sa rizikom da protesti eskaliraju u nasilje, povećanim prijetnjama terorizmom u zemlji i povećanim tenzijama sa Rusijom nakon članstva Švedske u NATO.

Kriminal zbog djelovanja bandi u najvećim gradovima Švedske, uključujući i u Malmeu, takođe, je godinama problem, zbog trgovine drogom.

Evrovizija počinje 7. maja prvim polufinalom, a dva dana kasnije slijedi drugo polufinale i finale u subotu. 11. maja.

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *