Sferamedija

Predstojeće ročište vjerovatno neće biti održano

dodik-rociste

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da se predstojeće ročište u Sudu BiH protiv njega vjerovatno neće ponovo održati.

 

Imajući u vidu na to da su neki advokati, koji je trebalo da budu uključeni, na prošloj raspravi zatražili da to bude odgođeno poslije 20. decembra, iako to sudija nije uvažio.

– Oni su namjerno stavili 20. Ponovo prave neku ujudrumu – izjavio je Dodik i dodao da je to nemoguće komentarisati sa stanovišta objektivnosti.

– Da je objektivno, da je realno i po zakonu, onda se to ne bi desilo, ali pošto nije, tamo je svašta moguće – dodao je Dodik.

Kako Dodik dodaje, i prije 10 godina osporavao nadležnost Tužilaštva i Suda BiH, da je o tome razgovarao i sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton jer je i tada u Srpskoj bilo akumulirano ogromno nezadovoljstvo.

– Sada sam pristao da bih pokazao koliko je to apsurdno i nema veze sa pravom, ni pravičnošću – rekao je Dodik, te mapomenuo da je riječ o političkom sudu političke institucije.

– To je pod upravom SDA, kao što je rekao /američki ambasador u BiH Majkl/ Marfi, samo nije htio da ide dalje nego je rekao obavještajna služba, ali to je to, svi znaju kako je to povezano – naveo je Dodik.

Bošnjački političari su poltroni Zapadu i SAD, ne čudi što nemaju stav o Ukrajini

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da su bošnjački političari u Sarajevu poltroni Zapadu i Americi, pa ga i ne čudi što se nisu oglasili o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Dodik je istakao da je to nešto što su “veliki mislioci u Briselu promišljali”, iako je BiH pojam stabilnosti u odnosu na Ukrajinu.

On smatra da je nekorektno što su otvoreni pregovori sa Ukrajinom čime su srušeni neki principi.

– Kada smo krenuli u taj proces i razgovarali u Briselu i mnogim drugim mjestima, onda je rečeno da zemlja mora biti stabilna. Politička stabilnost je za BiH uslov da se zatvori kancelarija OHR-a, ali i za dalje kretanje ka EU. Šta od toga imate u Ukrajini? BiH je pojam stabilnosti u odnosu na Ukrajinu – rekao je Dodik.

On je ocijenio da muslimanski političari iz Sarajeva nisu nikakvi partneri, nego samo dobri poltroni Zapadu i Americi jer će se ponašati onako kako im oni kažu.

– Nikada nećete dobiti njihov autentičan stav o nečemu. Ako je atmosfera da nekoga linčuju i ako im za to klimne glavom ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, onda će ga politički linčovati. Za bilo šta se uvijek traži saglasnost – rekao je Dodik.

On je naveo da, ako se drži sastanak sa njima i dođe do nekog govora koji bi možda i bio dio kompromisa koji se mora učiniti, onda se traži pauza 10 minuta, zovu ambasade telefonom pa pitaju šta mogu ili ne.

– Nije ništa čudno zato što oni se nisu oglasili – naglasio je Dodik, prenosi RTRS.

U Podrinju hapse svakog ko je bio u VRS, to je neprihvatljivo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pravosuđe BiH procesuira svakog ko je na prostoru Podrinja u nekom periodu bio u sastavu Vojske Republike Srpske, što je neprihvatljivo.

“Sa druge strane vidimo da je i dalje apsolutno deficit utrđivanja krivice za one koji su počinili zločine nad pripadnicima srpskog naroda i to je nešto što je veoma jasno”, rekao je Dodik.

Nakon nedavnog hapšenja sedmorice Srba u Zvorniku, Dodik je upitao zašto se čekalo 30 godina ako su krivi, te da je očigledno da ni poslije toliko godina i istraga to ne jenjava.

“Smatram i podržavam princip da niko ko je počinio bilo kakav ratni zločni dok god živi ne može da bude amnestiran, ali ovo već postaje degutantna priča”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je porodicama poručio da će Srpske učiniti sve što bude mogla da im pomogne.

Prema njegovim riječima, Sud, pogotovo Tužilaštvo BiH, nema nikakav legitimitet, riječ je o političkoj instituciji koja je pod direktnom kontrolom američkih i muslimanskih snaga.

On je podsjetio na rečenicu američkog ambasadora Majkla Marfija da je “Bakir Izetbegović loše upravljao obavještajnom službom BiH”, te istakao kako je siguran da je iza nekadašnjeg šefa Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice stajala američka služba i ambasada.

“o znači da je neka afera u pitanju koja će se veoma brzo razotkriti u okviru Tužilaštva. Marfi u okviru obavještajne službe pere ruke i sve svaljuje na Izetbegovića”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je njihov produkt i ako je tu neki nered, onda je to nered koji su pravili Amerikanci zajedno sa Osmicom.

U Sudu BiH juče je održano ročište o prijedlogu o određivanju pritvora šestorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske koji su dan ranije uhapšeni u Zvorniku pod optužbom za zločin u Orahovcu kod Srebrenice 13. i 14. jula 1995. godine, dok je Sretenu Miloševiću već određen.

Miloševiću je pritvor određen u petak, 15. decembra, a juče je održano ročište za Lazara Ristića, Dragoja Ivanovića, Mladena Mihajlovića, Predraga Ristića, Stanoja i Milorada Birčakovića. NJih su uhapisli uhapsilli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ na području Zvornika.

 

SFERAMEDIJA

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Tags

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *