Sferamedija

Preminuo kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade

kisindzer

Henri Kisindžer, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata čija je služba za vrijeme dvojice predsjednika ostavila neizbrisivi trag na američkoj spoljnoj politici.

 

Preminuo je u srijedu u stotoj godini, saopštila je njegova firma za geopolitički konsalting, Kisindžer asosijejts (Kissinger Associates Inc).

Kisindžer je umro u svom domu u Kontektikatu, saopštila je firma, ne navodeći više detalja, prenosi Tanjug.

Biće sahranjen u krugu porodice, a kasnije će u Njujorku biti održana javna komemorativna služba.

Kisindžer je bio aktivan i nakon što je proslavio stoti rođendan.

Prisustvovao je sastancima u Bijeloj kući, objavio knjigu o liderskim stilovima i svjedočio pred senatskim odborom o nuklearnoj prijetnji koju predstavlja Sjeverna Koreja. U julu 2023. je iznenada posjetio Peking da bi se sastao sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Kisindžer je 1970-ih, kao državni sekretar u administraciji Ričarda Niksona, učestvovao u ključnim globalnim događajima te decenije. Njegovi napori su doveli do diplomatskog otvaranja Kine, istorijskih razgovora SAD i Sovjetskog Saveza o kontroli naoružanja, proširenja veza između Izraela i njegovih arapskih susjeda, i Pariskog mirovnog sporazuma sa Sjevernim Vijetnamom.

Kisindžerova vladavina kao glavnog tvorca američke spoljne politike je prestala kada je Nikson podnio ostavku zbog afere Votergejt. Pa ipak, ostao je diplomatska sila za vrijeme Niksonovog naslednika, predsjednika Džeralda Forda, i nastavio da iznosi snažna mišljenja do kraja svog života,prenosi Rojters.

 

Kako je Kisindžer govorio o BiH

Henri Kisindžer, koga nazivaju i patrijarhom američke diplomatije, a koji je preminuo danas u stotoj godini, prije 13 godina je govorio da BiH nikada nije postojala i da je besmisleno insistiranje SAD na njenom opstanku.

Kisindžer je u intervjuu koji je dao sredinom devedesetih američkom novinaru Čarliju Rouzu, rekao kako BiH treba podijeliti na tri nezavisne države koje bi se mogle priključiti susjednim zemljama.

Nekadašnji šef Stejt departmenta i Savjeta za nacionalnu bezbjednost u vrijeme Niksona i državni sekretar u vrijeme Forda i Niksona očitao je lekciju administraciji u Vašingtonu.

“Ne razumijem šta Amerika želi da postigne na Balkanu. Mogli smo nešto da učinimo na početku rata, kada su Srbi optuživani da su masovno kršili ljudska prava, kako bismo to spriječili. Sada se, međutim, ponašamo kao da silom pokušavamo da vratimo Srbe u nekakvu mitsku Bosnu, koja nije postojala nikada u istoriji. Ne postoji bosanski jezik, ne postoji bosanska kultura. Bosna je administrativna jedinica koja se sastoji od Hrvata, muslimana i Srba, vještački stvorena u bivšoj Jugoslaviji i glupavo priznata kao država od zapadnih sila”,  kategoričan je bio Kisindžer.

Ovaj uticajni diplomata, siva eminencija mnogih američkih administracija, osvrnuo se u pomenutom intervjuu na pogrešnu politiku SAD prema problemu BiH.

“Ako pogledate srpsku istoriju, vidjećete da su se 600 godina borili da njima ne vladaju muslimani. Zato SAD krši vlastito načelo samoodređivanja naroda i zašto ih naši mediji nazivaju “srpskim separatistima”? Zar pokušavaju da se odvoje od nečega što nije postojalo nikada u istoriji? Smatram da treba da stvorimo muslimansku državu, a ostalim nacionalnostima dozvoliti da osnuju svoje nezavisne države ili da se priključe Hrvatskoj i Srbiji. Ne moramo da se miješamo u balkanski rat koji se ne može završiti čak i ako bismo pobijedili”, rekao je doajen svjetske diplomatije.

Podsjećamo, Henri Kisindžer, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata čija je služba za vrijeme dvojice predsjednika ostavila neizbrisivi trag na američkoj spoljnoj politici, preminuo je u srijedu u stotoj godini, saopštila je njegova firma za geopolitički konsalting, Kissinger Associates Inc.

Kisindžer je umro u svom domu u Kontektikatu, saopštila je firma, ne navodeći više detalja.

Biće sahranjen u krugu porodice, a kasnije će u Njujorku biti održana javna komemorativna služba.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *