Sferamedija

Prijavljena epidemija morbila u Banjaluci

Na području Banjaluke zabilježen je porast broja prijavljenih slučajeva morbila, te je Dom zdravlja jutros Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske prijavio epidemiju morbila na području ovog grada.

 

“Epidemija morbila se proglašava kada obole dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu”, saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Kako dodaju, ova ustanova registrovala je 12 lica oboljelih od ove zarazne bolesti, od kojih su četiri hospitalizovane.

“Od tog broja, 11 lica je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano vakcinom protiv morbila (MRP)”, saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Podsjećaju da su male boginje ili morbili izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

“Higijensko-epidemiološka služba naše ustanove je, obzirom na prirodu bolesti i visoku kontagioznost uzročnika, izdala smjernice propisane internim uputstvima o preduzimanju neophodnih mjera profilakse i zaštite na radu u svrhu sprečavanja širenja ove zarazne bolesti”, navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Dom zdravlja apeluje na građane da budu posebno oprezni i da se pridržavaju preventivnih mjera kako bi zajedno suzbili širenje ove zarazne bolesti.

Takođe, mole sve sugrađane koji primijete simptome morbila, kao što su visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, da se odmah jave nadležnim zdravstvenim institucijama. Pravovremena reakcija i prijava slučajeva, dodaju, ključni su za efikasnu kontrolu širenja bolesti.

“Naša Ustanova će raditi u punom kapacitetu kako bi pružila adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim građanima. Apelujemo na saradnju i odgovornost svih sugrađana u borbi protiv morbila”, naglašavaju iz Doma zdravlja Banjaluka.

 

SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *