Sferamedija

RUSI POČINJU OFANZIVU NA ČASOV JAR

Prema tvrdnjama ukrajinskih portala, Rusi su nakon zauzimanja mjesta Ivanovskoje povećali broj vojnika na bahmutskom ratištu i spremaju se za zauzimanje Časovog Jara, dok je rotacija ukrajinskih snaga na frontu – propala.

 

Ofanziva na Časov Jar se nastavlja, a za ulazak u sam gradić bilo je potrebno zauzeti položaje oko Ivanovskoja, što je već učinjeno.

U Bogdanovki Rusi kontrolišu više od polovine sela, a ukrajinske jedinice su i dalje prisutne na jugozapadnoj periferiji mjesta.

Treća i zadnja linija ukrajinske odbrane na ovom frontu već se nalazi u samom Časovom Jaru i prolazi kanalom Sjeverni Donjeck – Donbas.

Postoje informacije da bi Oružane snage Ukrajine mogle da napuste gradić kako bi izravnale liniju fronta.

Istovremeno, uprkos najavama državnog vrha o navodnoj rotaciji jedinica Oružanih snaga Ukrajine na frontu, ona se ne sprovodi, jer nema ko da ih zamijeni.

Kako javljaju ukrajinski izvori, pozivajući se na izvor u Generalštabu, u ovom trenutku Kijev nema rezerve koje bi omogućile zamjenu.

Izjave Vladimira Zelenskog o početku rotacije imale su za cilj da umire vojsku, koja već nekoliko mjeseci nije napuštala liniju fronta.

U stvari, situacija je kritična – rezerve su znatno smanjene kao rezultat borbi kod Avdejevke, gdje je komanda Oružanih snaga Ukrajine bila prinuđena da pošalje u borbu brigade iz strateške rezerve kako bi zaustavila rusku ofanzivu.

Ali, ovo je bilo privremeno rješenje, dvije nedjelje kasnije Oružane snage Rusije su ponovo krenule naprijed, a Kijev grčevito traži mogućnost prebacivanja jedinica sa drugih pravaca.

Ukrajinski TV kanal “Rezident” navodi da je prošle godine plan mobilizacije ispunjen samo sa 18 odsto /što govori o izbjegavanju Ukrajinaca da idu na front/, a gubici tokom kontraofanzive i odbrane Avdejevke radikalno su smanjili rezerve Oružanih snaga Ukrajine.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *