Sferamedija

Skandalozna odluka suda u Italiji

Fašistički pozdrav je zločin samo ako ugrožava javni red ili ako može da dovede do oživljavanja zabranjene fašističke partije, saopštio je juče italijanski kasacioni sud u presudi koju su pozdravili neofašisti.

 

Donoseći odluku, kasacioni sud je naložio drugo žalbeno suđenje za osam neofašističkih militanata koji su izveli fašistički pozdrav tokom komemorativnog događaja u Milanu 2016. godine povodom obilježavanja godišnjice ubistva pripadnika njihove grupe u tom gradu 1975. godine, prenio je Gardijan.

– Odlukom kasacionog suda utvrđeno je da rimski pozdrav nije zločin osim ako ne postoji konkretna opasnost od rekonstrukcije fašističke partije, ili postoje konkretni ciljevi rasne diskriminacije i nasilja – rekao je italijanskim novinarima Domenico Di Tulio, advokat dvojice optuženih.

Presuda znači da gest, poznat i kao rimski pozdrav, nije zločin ako se izvodi na događajima sličnim nedavnom mitingu u Rimu koji je izazvao negodovanje.

Na skrinšotu video-snimka mogle su se vidjeti stotine muškaraca koji su izveli fašistički pozdrav u Rimu početkom januara na obilježavanju 46. godišnjice ubistva tri militanta iz omladinskog krila sada ugašenog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), neofašističke partije osnovane poslije Drugog svjetskog rata koja je na kraju prerasla u Bracu Italije, stranku koju predvodi premijerka Đorđa Meloni.

 

 

Premijerka je pozvala na zabranu neofašističkih grupa nakon što je masa snimila salutiranje u Rimu.

Godišnji skup se održava ispred nekadašnjeg sjedišta MSI u istočnom dijelu italijanske prijestonice. Kasapound, neofašistička partija koja organizuje događaj, pozdravila je presudu suda kao “istorijsku pobjedu”.

– Naravno, nastavićemo s rimskim pozdravom – rekao je Luka Marsela, portparol Kasapaunda, za agenciju Ansa.

 

SFERAMEDIJA

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *