Sferamedija

Šmit rekao koga smatra krivcem za krizu u BiH

smit-bih

Kristijan Šmit, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, obratio se na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a.

 

22.50

Naglasio je “problem istorijskog revizionizma, prijetnje raspadom BiH”.

“Visoki predstavnik je neizostavni element mira i biće tu do finalne faze evropskih integracija, kada će se raspustiti dejtonska pravila. Do tada moraju pokazati pouzdanost i predanost multietničkoj BiH, teritorijalnom integritetu. Pismo kao ono što smo primili od Cvijanović ne ispunjava dužnost onih na odgovornim pozicijama. Moramo govoriti o ljudima koji se ne obraćaju večeras, koji se brinu za budućnost BiH” zaključio je Šmit.

22.45

On je poručio da je njegov mandat da nadzire provođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

“Savjet bezbjednosti je više puta iskazao podršku mom radu. Već se radujem svom izvještaju narednog mjeseca. Tema današnje sjednice zahtjeva i dodatno obraćanje. Pismo gospođe Cvijanović ne poštuje činjenice i pravni okvir BiH. Nadam se da shvatate da ovo nije mjesto da govorimo o uvredama, ovo je mjesto da razgovaramo jedni s drugima. Pozivam na više tačnosti, jedino što vidim je zlonamjernost. Ja moram biti garancija postojanja entiteta, koji su dijelovi BiH, koja ima međunarodni subjektivitet”, rekao je Šmit, prenosi Avaz.

Naglasio je da RS integralni dio BiH.

“Prijetnje po BiH postoje jer predstavnici RS kontinuirano govore o otcjepljenju, odvajanju entiteta od države. Dodik je nedavno izjavio da Bošnjaci mogu imati 25 posto teritorije. Neki su to shvatili kao prostor za etničke incidente. Prijetnje po teritorijalni integritet postoje. Samo jedan je primjer da se Cvijanović koja je prihvatila pozive da se blokira administrativna linija između dva entiteta, što podrazumijeva kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao visoki predstavnik smatram da BiH može doći u stanje politički nestabilnosti, ali to se može spriječiti vraćanjem na Dejtonski sporazum, pogotovo kad Evropska unija nudi put integracija. Smatram da je kriza izazvana liderstvom RS-a”, naveo je Šmit, dodaje Avaz.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *