Sferamedija

Sva putovanja od 6. jula otkazana

putovanja-letovi

Treći najveći organizator putovanja u Evropi, njemački FTI Touristik GmbH otkazuje sva putovanja s datumom polaska od subote, 6. jula 2024., objavio je privremeni stečajni upravnik kompanije Bierbach.

 

“Kako bismo korisnicima FTI-ja konačno pružili potrebnu sigurnost planiranja prije početka ljetnih praznika i omogućili im da odmah ponovno rezervišu svoje putovanje kod drugog pružatelja usluga, sva preostala putovanja sada su otkazana.

Njemački fond za putno osiguranje (DRSF) bio bi spreman regulisati rješavanje postojećih zahtjeva za povratom s drugim turoperatorima. No, u tako kratkom vremenu nije pronađeno rješenje za preuzimanje aranžmana”, saopšili su iz kompanije.

Pogođeno je 175.000 paket-aranžmana i određenih pojedinačnih usluga koje su klijenti rezervisali za polaske od 6. jula preko insolventnih kompanija FTI Touristik GmbH i BigXtra Touristik GmbH kao i putem prodajne marke 5vorFlug.

Otkazivanjem svih paket-aranžmana, partneri FTI-jeve putničke agencije mogu ponuditi svojim klijentima i alternativna putovanja. Kompanija je započela s informiranjem klijenata, putničkih agencija i hotela.

Bierbach je ukupni obim postojećih rezervacija putovanja ocijenio visokim troznamenkastim milionskim iznosom. Sve pologe koje bi putnici u aranžmanu položili vraćao bi fond putnog osiguranja, a svaki bi putnik u aranžmanu dobio nazad svoj novac.

Pojedinačne usluge

Međutim, korisnici koji su rezervisali samo pojedinačne usluge kao što su letovi, hoteli i transferi putem FTI-ja nemaju pravo na povrat već izvršenih uplata od strane DRSF-a.

Privremeni stečajni upravnik uspio je osigurati budućnost za oko 230 TVG putničkih agencija: Raiffeisen Vertriebs GmbH preuzima FTI-jev 50-postotni udio u turističkoj prodajnoj kompaniji TVG i stoga je jedini vlasnik, objavila je kompanija Bierbach.

(Avaz)

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *