Sferamedija

Sve veći broj oboljelih od morbila u Srpskoj

morbile.

U Republici Srpskoj do sada je od morbila oboljelo sedam osoba, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

“Radi se o šest pacijenata iz Bijeljine i jednom iz Banjaluke, a uzrast oboljelih varira od godinu do 32 godine”, pojasnili su iz Instituta.

Mladen Grujičić, epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina, kazao je za “Nezavisne novine” da je u ovoj regiji sa današnjim danom od morbila oboljelo sedam lica, te da najmlađi pacijent ima nepune dvije godine, dok najstariji ima 33 godine.

“Svi pacijenti koji su oboljeli od morbila su potpuno nevakcinisani”, kazao je Grujičić i dodao da među oboljelima ima i djece školskog uzrasta.

“Morbile su jedna od najzaraznijih bolesti koje se prenose među ljudima, tako da apelujemo na sve roditelje kako u Bijeljini, tako i u cijeloj Srpskoj da vakcinišu djecu”, kazao je Grujičić.

Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, ranije je kazala da je obuhvat vakcinacije MRP vakcinom daleko ispod 95 odsto, što je potrebno za kolektivni imunitet.

Dodala je da su djeca nakon sedmog mjeseca života apsolutno nezaštićena jer, kako kaže, antitijela koja pređu sa majke koja je vakcinisana prestaju djelovati.

“Osobe su zarazne četiri dana prije pojave simptoma, a prvi simptomi su nespecifični. Jedna zaražena osoba može da zarazi 20 ljudi.

U 30 odsto slučajeva javljaju se komplikacije, upale srednjeg uha, centralnog nervnog sistema, upale pluća, a brojni su smrtni slučajevi jer prije uvođenja vakcine morbile su bolest koja je bila od vodećih uzroka smrti djece”, kazala je Rodić Vukmirova.

Kako je rekla, ono što je neprihvatljivo je to što određeni roditelji odbijaju i zanemaruju ovakvu, važnu vrstu vakcinacije, za šta su predviđene i visoke novčane kazne.

Prema njenim riječima, razni su razlozi zbog čega roditelji odbijaju vakcinisati djecu.

“Tačnije rečeno, nedovoljna je informisanost sa strane koju oni slušaju, informacije koje su dostupne na nezvaničnim portalima koji nisu zdravstveni, ali i informacije koje kruže među roditeljima koje su takođe neprovjerene”, kazala je Rodić Vukmirova.

Dodala je da su današnje vakcine protiv ove bolesti mnogo bolje od ranijih i sa mnogo manje nuspojava.

Što se tiče oboljelih od velikog kašlja, u Institutu za javno zdravstvo Srpske kazali su da je sada prijavljeno ukupno 107 osoba, od kojih je najviše iz Banjaluke.

 

SFERAMEDIJA

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *