Sferamedija

Uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju

fond-pio-penzija-uslovi

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske saopštio je da će pravo na starosnu penziju u narednoj godini imati žene i muškarci sa navršenih 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja.

 

Pravo na starosnu penziju u 2024. godini imaće i osiguranik (muškarac i žena) sa navršenih 59 godina i osam mjeseci života i 40 godina penzijskog staža, pri čemu se granica u pogledu godina života povećava za četiri mjeseca.

Iz Fonda PIO podsjećaju da je tokom 2023. godine ovaj uslov 59 godina i četiri mjeseca života za osiguranike oba pola.

– Izuzetno, žena osiguranik ima pravo na starosnu penziju kada navrši 57 godina i osam mjeseci života i 35 godina staža osiguranja, pri čemu se, takođe, granica u pogledu života povećava za četiri mjeseca. Uslov koji u ovom slučaju važi do kraja 2023. godine je 57 godina i četiri mjeseca života isključivo za žene – navodi se u saopštenju Fonda PIO.

U saopštenju se dodaje da postepeno povećanje starosne granice, za četiri mjeseca, na nivou jedne godine u postupku ostvarivanje prava na starosnu penziju prestaje 2025. godine kada će pravo na starosnu penziju osiguranik ostvariti sa navršenih 60 godina života i 40 godina penzijskog staža, a žene sa 58 godina života i 35 godina staža osiguranja.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Dijeli:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *