Sferamedija

Zavezao župnika i ukrao 30.000 KM i 103 dukata

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Luke Čokare (22), koja ga tereti da je opljačkao Žarka Vujicu, župnika Crkve svetog Petra i Pavla, tako što ga je zavezao pa ukrao oko 30.000 KM i 103 zlatna dukata.

 

Prema optužnici, uradio je to 2. septembra u Kaknju, između 19 i 21 sat.

“Došao je do Župnog ureda ‘Sveti Petar i Pavao’, u Ulici Mehmeda Skopljaka, nakon čega je iskoristio odsustvo župnika i ušao u nezaključani Župni ured, te kada se Vujica vratio u Župni ured, zaključavši ga iznutra, prišao je župniku, te mu zaprijetio nožem koji je držao u ruci”, navodi se u optužnici.

Naredio je, dodaje se, župniku da legne na pod, te mu plastičnom vezicom zavezao ruke na leđima, tražeći od njega novac i sef.

“Nakon što je pronašao ključeve od sefa, i dalje prijeteći nožem župniku, vodio ga je od jedne do druge prostorije Župnog ureda, te kada su došli u prostoriju u kojoj se nalazi sef, prišao je do sefa, potom ga je otključao”, navodi se u optužnici, a potvrđen je “Nezavinim novinama”.

Ukrao je, dodaje se,  oko 10.000 evra, oko 500 – 600 švajcarskih franaka, oko 1.000 američkih dolara, manji iznos kanadskih dolara, te oko 8.000 KM.

“Uzeo je i metalnu kutiju u kojoj su bile 103 kovanice zlatnih dukata, sa natpisima iz austro-ugarskog perioda i natpisima na arapskom jeziku, kao i štedna knjižica na ime župnika, nakon čega je župniku, kojem je prethodno naredio da sjedne na stolicu u blizini sefa, naredio da nikog ne poziva narednih sat vremena, da bi potom uzeo ključeve od Župnog ureda, te otišao, zaključavši ga”, navodi se u optužnici.

Župnik je, istaknuto je, nakon određenog vremena pozvao komšiju Š.H., koji je o svemu obavijestio pripadnike Policijske stanice Kakanj, koji su došli, pronašli i oslobodili župnika.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *