Sferamedija

Bivša konobarica uspjela da nađe “posao iz snova“

konobarica

Mlada Amerikanka dokazala je svima koji su joj davali karijerne savjete da nisu bili u pravu i da može naći posao iz snova i postići mnogo više.

 

Hannah Maruyama kaže da ne bi bila ni blizu toliko srećna niti uspješna na poslu kao što je sada da je sijledila bilo koji od karijernih savjeta koje su joj dali u tinejdžerskim godinama.

Profesori su joj rekli da “neće daleko dogurati” bez odlaska na fakultet i sticanja diplome, dok su je prijatelji upozoravali da ne meijnja poslove prečesto.

Maruyama je upisala parcijalne studije na Univerzitetu Georgia Southern u Savani kao srednjoškolka, na podsticaj jednog od svojih nastavnika, ali je nakon nekoliko semestara odustala. Neko vrijeme je mislila da će joj karijerne opcije bez diplome biti ograničene na poslove s niskom platom ili na to da pokrene svoj posao, piše CNBC.

Tokom dvadesetih godina, Maruyama je radila kao spasiteljica i konobarica, pritom nikad nije zaradila više od 30.000 dolara godišnje. Sada, na pragu tridesete, Maruyama zarađuje 100.000 dolara na godinu radeći u području vještačke inteligencije bez diplome. Radi udaljeno iz Hjustona, gdje živi sa suprugom Ryanom. Ova 29-godišnjakinja kaže da je dobila svoj “posao iz snova” kao menadžer operacija u startapu Neo License, koji razvija softver za vještačku inteligenciju, 2021. godine tako što je ignorisala jedan uobičajeni savjet za karijeru: ne prijavljivati se za posao ako ne ispunjavate gotovo nijedan od zahtjeva.

Maruyama se odlučila za karijeru u tehnologiji prije četiri godine nakon što je izgubila posao u korisničkoj službi zbog pandemije. Traženje posla koji se radi od kuće činilo se kao “siguran ulog”, sjeća se, a većina oglasa koje je vidjela na mreži bili su za tehnološka radna mjesta, uključujući dizajnere, menadžere proizvoda i inženjere softvera.

U aprilu 2020. godine završila je online kurs kako bi postala sertifikovana administratorka Salesforcea i tri mjeseca kasnije dobila svoj prvi posao u tehnologiji kao developer Salesforcea u kompaniji za savjetovanje u poslovnom upravljanju.

Većina poslova za koje se Maruyama prijavljivala nisu zahtijevali diplomu, ali su tražili nekoliko godina iskustva i dugačak popis tehničkih vještina potrebnih za obavljanje poslovnih obaveza. Maruyama kaže da je uglavnom ignorisala zahtjeve poslova na koje se prijavljivala.

“Ciljala sam poslove za koje na papiru nisam ispunjavala uslove jer su to bili poslovi za koje sam bila uzbuđena i u kojima sam osjećala da mogu najviše napredovati”, kazala je.

Naravno, ne možete preskočiti sve zahtjeve za posao. Zahtjevi za diplomu mogu biti fleksibilni, posebno s obzirom na to da sve više kompanija od njih odustaje, ali ako posao traži određenu tehničku vještinu ili sertifikaciju, nadređeni će ih vjerovatno spomenuti na razgovoru za posao. Isti pristup prijave primijenila je i u svojoj posljednjoj potrazi za poslom 2021. godine

“Ako želite napredovati u svojoj karijeri, želite doseći nešto više od onoga gdje se trenutno nalazite, postavite sebi izazov. Nesigurnost može biti katalizator rasta”, rekla je Maruyama.

Važno je samopouzdanje

Za svaki od tih poslova koje je dosezala, “u svojoj prijavi ili tokom intervjua bih napomenula da ću naučiti sve što treba’’.

Samopouzdanje i proaktivan stav, kaže, pomogli su joj da dobije posao u NeoLicenseu – iako nije ispunjavala većinu uslova napisanih u opisu posla.

„Ako nemate ono što traže, pokažite im da ste sve istražili i da imate plan za sticanje potrebnih vještina, bilo da se radi o pohađanju online kurseva, sticanju sertifikata ili praćenju nekoga ko ima tu vejštinu na posao. Većina poslodavaca samo želi da vidi da ste motivisani i voljni učiti”, vejruje Maruyama, prenosi BIZLife.

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *