Sferamedija

Uhapšen državni sekretar Ministarstva prosvete Srbije

drzavni-sekretar.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon višemjesečnog predistražnog rada, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsilo osam osoba.

 

Među kojima državnog sekretara u Ministarstvu prosete Srbije, pod sumnjom da su počinili krivična djela trgovine uticajem i zloupotrebom službenog položaja, saopštilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kako je navedeno, sumnja se da su N.R., M.V., J.D., B.R., V.D., D.S., S.G  i T. R.,u periodu od 1. decembra 2023. do  6. jula 2024. godine, u Beogradu i Nišu, i to osumnjičeni N.R. kao službeno lice – državni sekretar u Ministarstvu prosete, “koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj, posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti”.

On je “zahtevao i primio poklon od osumnjičenog M.V., dok je osumnjičeni M.V., kao faktički vlasnik PD “Avenija Sistem” DOO iz Niša, neposredno ponudio i dao poklon osumnjičenom N.R. da koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj  posreduje kod osumnjičenih B.R.., V.D., D.S., S.G i T.R, inače direktora i dekana obrazovnih ustanova sa područja Niškog okruga, da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti i istim osumnjičenima, zajedno sa osumnjičenom J.D., zaposlenom u PD “Avenija Sistem” D.O.O. iz Niša, sa umišljajem pomogao u izvršenju krivičnog dela davanjem saveta i uputstava kako da se izvrši krivično delo i stavljanjem na raspolaganje sredstava za izvršenje krivičnog dela, te stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog dela”, prenosi Tanjug.

Osumnjičeni B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R , pod uticajem osumnjičenog N.R., i pomognuti od strane osumnjičenih M.V. i J.D., kao službena lica, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svojih službenih ovlašćenja, privilegovali su PD “Avenija Sistem” DOO iz Niša, šaljući pozive za davanje ponuda u postupcima javnih nabavki privrednim subjektima pod kontrolom M.V., te zaključivanjem ugovora sa PD “Avenija Sistem” DOO iz Niša, pribavili pravnom licu PD “Avenija Sistem” DOO iz Niša korist u vidu nezakonitog dobijanja posla po postupcima javne nabavke male vrijednosti –građevinskih radova na adaptaciji obrazovnih ustanova, bez obezbjeđivanja konkurencije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Za trgovinu uticajem je osumnjičeni N.R., od osumnjičenog M.V. zahtijevao i dobio u više navrata poklon i to novac u iznosu ne manjem od 24.000 evra čime je osumnjičeni N.R., izvršio pet krivičnih djela trgovina uticajem u sticaju, osumnjičeni M.V., pet krivičnih djela trgovina uticajem u sticaju sa pet krivičnih djela zloupotreba službenog položaju pomaganju, te osumnjičeni B.R.,V.D., D.S., S.G. i T.R. po jedno krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal radi saslušanja, navodi se u saopštenju.

 

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *