Sferamedija

Informacije bezbjednosnih agencija o boravku Šmita u BiH

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić upozorio je danas da BiH svoj evropski cilj nikada neće dostići ukoliko postoji jedan čovjek, stranac, koji želi da mijenja zakone i nelegalno utiče na rad institucija BiH.

 

Istakao je da su provjere pokazale da je Kristijan Šmit nelegitiman i da zapravo u BiH predstavlja Njemačku, a ne UN.

“Građani BiH žele zemlju vladavine prava i poštivanje Ustava i zakona, dakle modernu evropsku zemlju, a to nije moguće, ako se Kristijan Šmit i dalje bude lažno predstavljao kao tzv. visoki predstavnik u BiH”, rekao je Nešić na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je, prezentujući informacije bezbjednosnih agencija u BiH o boravku tzv. visokog predstavnika, konstatovao da Šmit ima samo diplomatsku notu Njemačke, ali ne i UN, kao jedine nadležne institucije za potvrđivanje imenovanja visokog predstavnika u BiH.

Nešić je istakao da je od Granične policije BiH dobio odgovor da je Šmit lani unio tri “duge cijevi” u BiH, na šta nema pravo prema važećim zakonima koji se odnose na oružje, kao i da je to oružje naknadno vraćeno u Njemačku.

On je rekao da je to propust domaćih bezbjednosnih institucija, posebno Granične policije BiH, navodeći da strane diplomate, koje dolaze sa obezbjeđenjem, nemaju pravo za unošenje oružja koje se u BiH deklariše kao “duge cijevi”, dok za unošenje ličnog naoružanja i određene količine municije postoji pravo.

Nešić je rekao da Šmit prilikom svakog dolaska u BiH treba da najavi Graničnoj policiji svoj boravak ovdje, kao i naoružanu pratnju da bi joj bio odobren ulazak.

On je naveo da Šmita trenutno ne obezbjeđuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, već da ima oružanu pratnju iz Njemačke.

Nešić je rekao i da je kao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara imenovan legalno u Parlamenatrnoj skupštini BiH, a Šmit sličnu, a potrebnu proceduru, nije ispoštovao u UN.

 

SFERAMEDIJA

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

 

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *