Sferamedija

Mještani ogorčeni zbog redukcije vode

most-dragocaj-postojeci

Redukcija vode u banjalučkim mjesnim zajednicima zadala je nevolje stanovništvu, naročito poljoprivrednicima i porodicama sa malom djecom.

 

Zbog povećane potrošnje vode banjalučki Vodovod najavljuje dodatne restrikcije.

Već tri dana od 12 časova do sutra ujutro u 6, bez vode će biti svi koji se snabdijevaju s rezervoara Tunjice. To su naselja: Piskavica, Potkozarje, više zone Ramića i Barlovaca, te više zone Prijakovaca i Dragočaja.

Iz banjalučkog Vodovoda redukcije vode pravdaju time da je potrošnja na tom sistemu udvostručena. Tokom prethodnog dana potrošnja je bila veća od 3500 kubika, a redovna je oko 1500.

Među naseljima koja nemaju uredno vodosnabdijevanje je i Dragočaj. Fikret Dragišić decenijama živi u ovom naselju i ističe da ovo nije humano prema selu i narodu koji živi od svoj rada.

Kaže da svaka kuća ima stoku i baštu i da od plodova svog rada živi i nema mogućnosti da kupuje ni vodu ni voće ni povrće, primanja su i onako mala i da uvijek selo ispašta.

 

Napominje, da se u gradu Banja Luka intezivno prave zgrade, svaka zgrada ima po 100 stanova i četiri člana porodice i tu vode uvijek ima, a jadni seljaci na selu ispaštaju. Narod na selu je ogorčen, poručuje Dragišić.

Uprkos apelima, potrošnja vode raste iz dana u dan, kažu u Vodovodu i upozoravaju da će, zbog najavljenih ekstremnih temperatura, situacija biti sve gora. Već pripremaju naredni korak u redukcijama i šalju inspekcije na teren kako bi kažvali ljude koji vodu troše mimo za piće i higijensko kupanje.

Mnogobrojno stanovništvo u mjesnim zajednicama strahuje od najavljenih redukacija a gradonačelnik tvrdi da 97% Banjalučana ima uredno snadbijevanje vode, i da će samo pojedina sela imati redukciju.
Zbog visokih temperatura koje se očekuju narednih dana, zasjedo je Gradski štab za vanrednu situaciju. Zaključeno je da stanovništvo koje ima plantažne zasade i farme, a koji su na stabilnom sistemu vodosnabdijevanja, za vrijeme trajanja vanredne situacije do 15. jula, vodu za zalijevanje mogu zatražiti od Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice.

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *