Sferamedija

Zahtjev za neškodljivo uklanjanje ministarske fotelje

savo-minic.

Grupa građana, predstavnika udruženja koja se bore za bolje uslove životinja kao i volonteri uputili su predsjedniku Vlade, Radovanu Viškoviću, pismo namjene a povod je govor aktuelnog ministra Save Minića tokom zasjedanja Narodne skupštine.

 

Pismo prenosimo u cjelosti.

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Srpske

Poštovani poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske,

Mi, udruženja za zaštitu životinja, volonteri i građani Republike Srpske, sa izrazitom zabrinutošću reagujemo na nedavne izjave ministra Save Minića koje su duboko uznemirile javnost.

Ministar je javno predložio i zagovarao nezakonito i nehumano “neškodljivo uklanjanje” pasa lutalica, nazivajući ih “džukelama”,  uspoređujući to s metodama koje su koristili lovci u prošlosti. Ministar je otvoreno podstrekavao i pozivao na ubijanje životinja koje je izričito zabranjeno Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja te je Krivičnim zakonikom Republike Srpske propisano kao krivično djelo.

Ovakav stav ne samo da je neprihvatljiv u civilizovanom društvu, već predstavlja otvoreni napad na osnovna prava životinja i moralne standarde koje promovišemo kao društvo i pri tome predstavlja obraćanje javnosti koje u sebi ima elemente krivičnog djela i bez sumnje predstavlja govor mržnje nedostojan jednog ministra.

Zahtjevamo hitnu reakciju Vlade i Narodne skupštine po pitanju ovog problema.

Zaštita životinja, uključujući i brigu o psima lutalicama, nije pomodarstvo već moralna i zakonska obaveza svake civilizovane zajednice, propisana ne samo Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja već i Zakonom o komunalnim djelatnostima, što bi ministar kao doktor pravnih nauka, ukoliko uopšte zaslužuje da sjedi na ministarskoj fotelji, svakako trebalo da zna.

Pored toga, ministar svojim izjavama direktno krši principe humanosti i zaštite životinja koje su osnov civilizovanog društva i time narušava ugled resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske kao i svih udruženja koje oni  uživaju u dosadašnjoj saradnji sa međunarodnim organizacijama za zaštitu životinja.

Pored otvorenog pozivanja na ubijanje životinja, ministar je lažno uznemirio javnost izmišljajući primjere ujeda trudne žene od strane bijesnog psa svjesno ignorišući činjenicu da je pred Okružnim javnim tužilaštvima u Republici Srpskoj zavedeno na desetine krivičnih prijava nezakonitog ubijanja životinja iz vatrenog oružja od strane tih istih lovaca kojima rukovodi ministar u neposrednoj blizini djece i mještana.

Ovakvim ponašanjem lovaca, koji se nikako ili nedovoljno sankcionišu, građani su više istraumirani nego bilo kojim bijesnim psom.

Stoga, zahtjevamo trenutnu ostavku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Save Minića zbog nedopustivih izjava koje promovišu nasilje i nehumanost prema životinjama i izjava koje podstrekavaju na krivična djela.

Očekujemo da Vlada preduzme hitne korake kako bi se zaštitila dobrobit životinja i osigurala odgovornost za izjave koje ugrožavaju temeljne vrijdnosti pravnog sistema i našeg društva.

S poštovanjem,

predstavnici udruženja i volontera

 

ZAPRATI @SFERAMEDIJA INSTAGRAM 

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *