Sferamedija

Umrla žena kojoj je transplantovan svinjski bubreg

ZENA-zivotinjski-bubreg

Lisa Pisano, prva osoba koja je dobila mehaničku pumpu za srce i genski uređeni svinjski bubreg, umrla je u nedjelju, izvijestila je bolnica NYU Langone Health u kojoj je operisana.

 

Bubreg joj je transplantovan 12. aprila, ali otkazao je zbog ograničenog protoka krvi i izvađen je 29. maja. Ona nije bila prva osoba kojoj je presađen organ svinje, ali bila je prva s mehaničkom pumpom za srce kojoj je presađen svinjski organ, javlja “CNN”.

“Bila je hrabra i altruistična”, izjavio je u utorak dr Robert Montgomeri, direktor Instituta za transplantaciju NYU Langone. “Lisin doprinos medicini i hirurgiji je neprocjenjiv. Lisa nas je približila budućnosti u kojoj neko ne mora umrijeti da bi neko drugi živio.”

Zbog zatajenja srca i bolesti bubrega u završnoj fazi koja je zahtijevala rutinsku dijalizu, Pisano nije bila kandidatkinja za standardnu transplantaciju, poručili su iz bolnice.

Svinjski bubreg koji je Pisano dobila genetski je izmijenjen da bi izbjegao ljudska antitijela, koja obično otkrivaju i napadaju strane organe. Timusna žlijezda svinje, koja igra ulogu u imunitetu, postavljena je ispod bubrega svinje kako bi se dodatno pomogla tijelu žene da prihvati organ.

Međutim, bubreg je uklonjen u maju nakon što je utvrđeno da “više ne doprinosi dovoljno da opravda nastavak režima imunosupresije”, rekao je tada Montgomeri.

Inače, liječnici u SAD-u provode ksenotransplantaciju (transplantaciju organa i tkiva životinje) u rijetkim slučajevima, uz dozvolu američke Uprave za hranu i lijekove, prenosi “Index“.

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *