Sferamedija

Polovnjaci: 10 trikova koje koriste prevaranti

polovnjaci-auta

Kupovina korištenog automobila često je uzbudljiv proces, ali važno je biti oprezan jer prevaranti vrebaju i koriste se raznim tehnikama kako bi namamili potencijalnu žrtvu.

 

Pošto su prevare na tržištu polovnjaka česte, stručnjaci iz carVerticala, kompanije za obradu podataka o automobilima, podijelili su savjete za prepoznavanje uobičajenih prevara i kako se zaštititi od gubitka novca, prenosi N1.

Plaćanje unaprijed

Prevaranti oglašavaju automobile koji se čine kao povoljna ponuda. Zatim uvjere potencijalnog kupca da se automobil nalazi na udaljenoj lokaciji i traže da se novac prebaci unaprijed. Često se pretvaraju i da postoje drugi zainteresovani kupci da bi stvorili osjećaj hitnosti. Nakon što novac bude prebačen, oni ga podignu i obrišu oglas te potpuno nestanu.

Lažne web stranice

Prevaranti prave lažne web stranice prodavača automobila na kojima pokazuju vrlo privlačne ponude. Često su ove web stranice vrlo slične poznatim lancima autokuća ili brendovima, i koriste gotovo identične poveznice. Jednom kada kupci pronađu te ponude i kontaktiraju navodnog prodavača, od njih se često traži da plate unaprijed i izgube novac. Ako ponuda izgleda predobro da bi bila istinita vjerojatno i nije.

Skrivanje da je automobil uvezen

Ponekad prodavači izbjegavaju da spomenu prošlost automobila u stranim zemljama. Čak i ako je automobil uvezen prije pet ili osam godina, to je i dalje važna informacija koja može biti ključna pri donošenju odluke.

Uvoz automobila relativno je jednostavan i jeftin, zbog čega mnogi automobili kupljeni u jednoj državi završavaju u drugoj. Međutim, tokom prekograničnih transakcija, može se manipulirati kilometražom te sakriti neka oštećenja.

Facebook Marketplace

Lažni oglasi za prodaju dijelova automobila vrlo su popularni na oglasniku Facebook Marketplace, a često uključuju oglašavanje seta točkova ili rijetke karoserije za neki popularan automobil kako bi se stvorila iluzija povoljne cijene. Tražiće od kupca da prebaci novac, a zatim nestati. Nažalost, Facebook Marketplace ima vrlo slabu kontrolu kvalitete i nepostojeću korisničku podršku, pa bi kupci trebali biti vrlo oprezni i uplatiti novac tek nakon što osobno pregledaju proizvod.

Vraćena kilometaraža

 

Vraćanje kilometraže praktikuju prevaranti koji žele da povećaju vrijednost automobila. Na starijim automobilima kilometraža se može vratiti mehanički, dok je na novim vozilima to moguće napraviti koristeći dijagnostičke uređaje.

Zbog prevara s brojačem kilometara čini se da je automobil prešao manje kilometara nego što je to stvarno slučaj, što vozača dovodi u opasnost da kupi automobil s  mehaničkim problemima i čija je vrijednost puno manja od cijene koju je za njega platio.Ovi rabljeni automobili su najveći rizik: Više od polovine učestvovalo je u saobračajnim nezgodana.

Skrivena oštećenja

Normalno je da vozila pretrpe neku vrstu oštećenja svakih nekoliko godina. Međutim, ponekad prodavači ne dijele detalje o istoriji oštećenja automobila, a jedini način da to saznate jest provjera. Kupnovia koritenog automobila s ozbiljnim oštećenjima iz prošlosti na kraju može da košta kupce mnogo novca zbog potrebnih popravaka. Da ne spominjemo i da vozilo može da ima strukturalna oštećenja koja narušavaju njegovu sigurnost.

Lažna istorija vozila

Neki prodavači s lošim namjerama lažiraju izvještaje i istoriju vozila kako bi kupcima dokazali da automobil koji prodaju nema mana. Kada su izvještaji o isotriji ispisani, a ne generirasni na licu mjesta, neki ključni događaji mogu biti izbrisani. Zato kupci sami trebaju generirati izvješće o istoriji kako bi izbjegli prevaru.

Taksi i vozila za inajmljivanje

Foto Pexels
Foto Pexels

 

Generalno govoreći, treba izbjegavati automobile koji su služili za kratkoročni najam ili kao taksi vozila jer je veća vjerovatnost da će biti istrošena i postati finansijska rupa bez dna.

Međutim, prodavači ne govore uvijek kupcima jesu li njihova vozila bila korištena na ovaj način. Polovni automobili za kratkoročni najam imaju mnogo više pokretanja hladnog motora, što znači da motor i neki drugi dijelovi mogu biti degradirani i postati manje pouzdani nego što bi trebali biti.

S druge strane, taksi vozila često imaju veću kilometražu i mogu se prepoznati po istrošenoj unutrašnjosti, posebno na zadnjim sjedištima. Budući da većina taksija vozi po gradovima, kupcima se savjetuje da pregledaju takva vozila s posebnom pažnjom na stanje sustava za kočenje i dijelova ogibljenja.

Ukradeni automobili

Gotovo sva ukradena vozila završavaju kao rezervni dijelovi na crnom tržištu, ali ponekad ti automobili mogu da završe i na malim oglasima ili društvenim mrežama. Kupovina ukradenog vozila završiće pokušajima vraćanja potrošenog novca koji mogu trajati nekoliko dana, pa čak i sedmica. Provjera istorije pokazaće da li je automobil bio prijavljen kao ukraden.

Sumnjive šeme plaćanja

Prodavači s lošim namjerama mogu da tvrde da ne prihvaćaju bankovne transfere, već preferiraju plaćanja putem usluga kao što je Western Union. Ovo je znak za uzbunu jer prevaranti mogu napraviti lažne isprave i pokupiti novac, a da nikada ne pokažu pravi automobil.

 

INSTAGRAM @SFERAMEDIJA

 

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Sfera Medija (@sferamedija)

FACEBOOK @SFERAMEDIJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *